Juhani "Tami" Tamminen lähti keskustan ehdokkaaksi, kun riittävän kovat kundit pyysivät

”Olen ollut näitä kansanliikkeitä herättämässä, siitä on jäänyt ajatuksia farmarien takataskuun.”
Kuntavaalit

Moni hieraisi silmiään helmikuussa, kun uutisoitiin jääkiekkolegendan Juhani ”Tami” Tammisen lähtevän keskustan kuntavaaliehdokkaaksi Turussa.

Näin Tamminen itse kertoo ehdokkuudestaan Suomenmaalle:

“Kun riittävän kovat kundit – Juha Sipilä kärkenä – pyysivät ehdokkaaksi, niin silloin lähdettiin. 

Olen tuota kiekkohommaa sekä pelannut että valmentanut varmaan 50 vuotta, joten aikataulujen puolesta minulla ei ole aikaisemmin ollut mahdollisuutta ehdokkuuteen. Minusta se on ihmisten pettämistä, jos asettuu ehdolle ja tulee valituksi, mutta sitten onkin enimmäkseen poissa tai valtuustossa roikkuu joku varamies. 

Väitän kuuluvani vaikuttajiin tässä yhteiskunnassa. Meidän vaikuttajien tehtävä on olla muutoksen alulle paneva voima. 

Äitini oli yrittäjä, vaimoni on yrittäjä, minä olen yrittäjä. Meillä täytyy olla tervettä yritystoimintaa, terveitä ajatuksia ja johtajia, jotka ohjaavat rahankäyttöä ja ajatusmaailmaa oikeaan suuntaan. 

Olin aikanaan Kärppien päävalmentaja. Nostin Kärpät liigaan, Juha Junno oli loistava toimitusjohtaja. 

Meidän lähtökohtamme oli, että Kärpistä ei tule dynastiaa suomalaiseen kiekkoon, ellemme saa koko ympäristöä ja Oulussa vallinneen it–buumin kovimpia tekijöitä mukaan. 

Juha Sipilä oli Jorma Terentjeffin ja kumppanien ohella yksi Oulun it-buumin synnyttäjistä. Siinä yhteydessä tutustuttiin paremmin aika laajallakin periodilla. Kärppäklubista tuli yhdistävä tekijä. 

Elämä on tällaista vuorovaikutusta, the more you give the more you get. Huomasin, että nämä ovat sellaisia veljiä, jotka saavat asioita aikaiseksi. Syntyi kunnioitus ja luottamus, jonka jatkeena tämä ehdokkuuskin oikeastaan on. 

Elämä on tällaista vuorovaikutusta, the more you give the more you get.

Liikunnanopettaja-aikoinani minua häiritsi se, että ensimmäinen asia mihin urheilukentällä törmää on kyltti, jossa lukee “luvaton palloilu kielletty” tai “kentälle meneminen kielletty”. 

Olen päättänyt, että joka helvetin kieltokyltin johon törmään, käännän päinvastoin ja maalaan vaikka omin kätösin, “että tervetuloa pelaamaan”. Se on se filosofia. 

Mehän käytämme yhteistä rahaa näiden fasiliteettien rakentamiseen, joten ainakaan minun tielleni ei tule yksikään sellainen byrokraatti joka sanoo, että nämä lapset eivät saa tulla tänne. 

Kaikkien superbrändien kaari nousee ja laskee. Keskustalla on ollut oman aikansa glory days, ja sitten se kaari on taas laskenut. 

Oulun Kärpätkin oli vajonnut kakkosdivisioonaan, konkurssiin ja kaikkea. Sitten tulivat Junno ja Tamminen. Sen tietotaidon omaavana katson, miten voin omalla panoksellani auttaa paikallisen keskustan tunnettuudessa. Olen ollut näitä kansanliikkeitä herättämässä, siitä on jäänyt ajatuksia farmarien takataskuun. 

Korostan, että se on tiimityötä. Olen pala sitä joukkuetta, mutta en aio olla mikään Tauno Tasalakki. Puutun peliin, tuon siihen oman panokseni. 

Turun omana poikana minua kiehtoo tämä asetelma, jossa keskusta on täällä hädin tuskin edes nelosketjun asemassa. Jos ihmiset valitsevat minut päättämään asioista, niin täällä Lauri Palmusien ja kumppanien kanssa mietimme, miten tästä paikallisesti kuihtuneesta kansanliikkeestä tehdään taas sen aikakauden Kärpät.”