Juhani Suomi pitää Alpo Rusin Kekkos-väitteitä täysin tuulesta temmattuina
Professori Juhani Suomea naurattaa, kun hän kuulee tohtori Alpo Rusin tuoreet Kekkos-väitteet.
Rusi kirjoittaa tällä viikolla ilmestyneessä kirjassaan, että vuonna 1972 käynnistyneet salaiset neuvottelut Suomen ja Neuvostoliiton sotilasyhteistyöstä olisivat alkaneet presidentti Urho Kekkosen määräyksestä.
Rusin mukaan Kekkosen viestinviejäkseen valitsema puolustusvoimien komentaja Kaarlo Leinonen toimitti Neuvostoliiton puolustusasiamiehelle V. A. Andruškevitšille tiedon, että tämä voi tehdä neuvottelualoitteen sotilasyhteistyöstä puolustusvoimien yleisesikuntapäällikölle Paavo Junttilalle.
Suomi pitää Rusin väitteitä täysin tuulesta temmattuina.
Professorin mukaan kaikki luotettavat lähteet osoittavat, että keskustelut sotilasyhteistyöstä alkoivat sotilaiden piirissä ja Kekkoselle asiasta kerrottiin vasta paljon myöhemmin.
– Ensinnäkin ensimmäinen yhteydenotto ei suinkaan tullut Andruškevitšilta, vaan se tuli Moskovassa. Toisekseen Leinonen vihittiin asiaan vasta myöhemmin.
Rusi perustaa Yhdessä vai erikseen? -kirjassa esittämänsä väitteet tietoihin, jotka hän on saanut välikäsien kautta Ruotsin poliisin tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun Säpon arkistoista.
Suomi kummastelee, miksi ihmeessä Rusi luottaa moisiin lähteisiin, kun kaikki muut tiedot puhuvat toista.
– Tästä on käytetty kaikki suomalainen arkistoaines, tästä on käytetty myös armeijan arkistoaines, joka yleensä ei ole käytössä, ja tästä on haastateltu silloinen puolustusvoimain komentaja ja silloinen tiedustelupäällikkö. Heillä on taatusti paremmat tiedot kuin ruotsalaiset toisen käden tiedot.
Suomen mielestä Säpo on lähteenä erityisen epäluotettava.
– Ei tarvitse kuin lukea ruotsalaisia tutkimuksia, niin huomaa, että hehän ovat nähneet mörköjä joka paikassa.
Rusi kirjoittaa kirjassaan, että Kekkonen otti valtavan riskin neuvottelut käynnistäessään ja syyllistyi mahdollisesti maanpetokselliseen menettelyyn. Suomi ihmettelee, kuinka tohtoristason henkilö voi esittää moisia väitteitä täysin hatarin perustein.
– Ilman todellisia, vaikuttavia lähteitä ei kannata heitellä tuollaisia syytöksiä.