Järkytys kulinarismin kehdossa: Camembert jäämässä kakkoseksi
Ruokakulttuuristaan ylpeässä Ranskassa on havahduttu mullistukseen, joka horjuttaa kansallista itsetuntoa.
Italialainen tuontimozzarella on nimittäin syrjäyttämässä pyhänä pidetyn camembertin Ranskan myydyimpänä juustona.
Valkohomejuusto camembertin hiipuva menekki kielii siitä, että ranskalaisten juustomaku ei ole muuttumaton.
– Camembertin suosio kärsii, koska sitä pidetään vanhanaikaisena ja alempiluokkaisena. Mozzarella vetoaa nuorempiin ihmisiin, juustobaaria Pariisissa pitävä Mike Bija sanoo France24:lle.
Camembert ja mozzarella eivät ole luontaisia kilpailijoita, sillä niiden käyttötavat eroavat huomattavasti toisistaan.
Valkohomejuustoa nautiskellaan monesti sellaisenaan, kun mozzarellaa puolestaan käytetään pizzoissa, pastoissa ja salaateissa.
Camembertin myynti on romahtanut viidessä vuodessa jopa 11 prosenttia. Nyt sitä myydään noin 48 000 tonnia vuodessa.
Ranskan maatalousministeriön mukaan se on maan viidestä suosituimmasta juustolaadusta ainut, jonka myynti on laskenut.
Samaan aikaan mozzarellan myynti on puolestaan harpannut 62 prosentilla. Sitä myydään vuodessa 38 tonnia, eikä menekin kasvu näytä taittumisen merkkejä.
Kulutusta tutkiva yritys Nielsen arvioikin, että pian mozzarella ohittaa camembertin myyntitilastoissa.