Järjestöt toivovat lisätietoa paikallisesta sopimisesta

Työmarkkinat

Työmarkkinakeskusjärjestöt jatkavat tiivisti keskinäisiä neuvottelujaan laajasta työmarkkinaratkaisusta.

Uhka neuvottelujen pysähtymisestä hälveni keskiviikkona, kun Posti perui aikeensa käyttää vuokratyövoimaa postilakon aikana.

SAK oli ilmoittanut keskeyttävänsä neuvottelut, jos vuokratyövoimaa käytetään.

Järjestöt ovat neuvotelleet vaihtoehtoisesta ratkaisusta, jolla voitaisiin korvata hallituksen muun muassa lomarahoja leikkaava paketti. Ainakin ay-liike haluaa ennen mahdollista sopua tietää, mitä hallitus aikoo esittää paikallisesta sopimisesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi toimittajille eduskunnassa, että hallitus jatkaa neuvottelujaan paikallisen sopimisen edistämisestä ensi maanantaina. Sipilä lupasi, että valmistelussa kuullaan tarkkaan myös työmarkkinaosapuolia.

Paikallisen sopimisen lisääminen on yksi hallituksen kärkihankkeista. Hallitus pohtii toimiaan selvitysmies Harri Hietalan kuukausi sitten julkistaman selvityksen pohjalta.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toivoo, että näistä hallituksen suunnitelmista saataisiin alkuviikosta tarkempaa tietoa.

Keskusjärjestöistä kuvataan itse työmarkkinaneuvottelujen edenneen hyvässä ja asiallisessa hengessä, vaikka ratkaisuun yhä on matkaa.

Myös Sipilä kertoi, että hänen toiveikkuutensa on kasvanut.

– Todella toivon, että työmarkkinajärjestöt pääsevät sopimukseen sekä tästä kilpailukykypakettiosuudesta että palkkamaltin osuudesta. Se veisi aimo nykäyksen eteenpäin Suomea tässä hankalassa tilanteessa, pääministeri toivoo.