Jari Leppä: "Onko kahden sentin korotus kananmunaa kohden liikaa?"

Ruuantuotanto

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) aikoo kutsua koolle maatalouden rahoittajat ja tuottajat pohtimaan pikaisella aikataululla rahoitusmarkkinoiden toiminnan joustoja.

Työlle annetaan aikaa muutamia viikkoja. Sen vetäjäksi ryhtyy ministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Leppä kirjoittaa suunnitelmastaan Suomenmaan blogissa.

Ministerin mukaan suomalainen ruuantuottaja on ajautunut ennennäkemättömiin kannattavuusongelmiin.

– Tilanne on karmaiseva. Pohjalla on pitkään jatkunut heikko kannattavuus, viime kesän poikkeuksellisen huono satovuosi ja nyt rajusti kohonneet tuotantokustannukset.

Leppä kertoo jo pitkään ihmetelleensä, miksi kohonneet kustannukset eivät elintarvikesektorilla siirry ketjussa eteenpäin, niin kuin muilla aloilla ja normaalissa markkinataloudessa.

Hänen mukaansa muualla EU:ssa tuotantokustannusten nousua on pystytty viemään tuottajahintoihin.

– Kyse on vääristyneestä markkinasta, jossa ei ole tasapainoa. Suomessa on poikkeuksellisen keskittynyt kauppa, joka on aivan ylivertainen toimija ja käyttää voimansa maksimaalisella tavalla. Elintarviketeollisuus sinnittelee ja ruuantuottajat ovat täysin hätää kärsimässä.

Leppä katsoo, että ruuantuotannossa pitää ottaa käyttöön yhdessä sovitut indeksit, jotka laukeavat, kun kustannukset nousevat.

– Vai mitä sanotte esimerkiksi kananmunan osalta, onko kahden sentin korotus munaa kohden liikaa? Se kattaisi kohonneet kustannukset ja kun vielä kysymyksessä on salmonellavapaa, antibioottivapaa maailman turvallisin munantuotanto.

Ministeri ihmettelee myös rahoitusmarkkinoiden jäykkyyttä. Monella tilalla kärsitään, kun lainojen lyhennyksiin ei ole herunut lisäaikaa.

– Viljelijät ovat aina olleet tunnollisia lainojen maksajia ja nyt tukalassa tilanteessa joustoja pitää löytyä.