Jääpatokevät alkoi tavallista vaikeampana: Kiiminkijoki tulvii jo teille

Kevättulvat

Yli kymmenen taloa on kastunut ja kahteen on annettu poistumiskehotus Kiiminkijoen jääpatotulvien takia Pohjois-Pohjanmaalla Kiimingissä ja Haukiputaalla.

Kastuneista taloista suurin osa on vapaa-ajan asuntoja. Myös jokunen auto on kastunut.

Oulun pelastuslaitokselta kerrotaan, että jääpatoja on Kiiminkijoessa yli 50 kilometrin matkalla. Haukiputaalla ei ole varsinaisia patoja, vaan joessa on paksu jääkansi.

Joessa on useampia patoja peräkkäin, joten yhden padon liikahtaminen voi aiheuttaa ketjureaktion, jolloin veden pinta voi nousta hetkessä.

Tirinkylän kohdalla Kiimingissä ollut jääpato irtosi päivällä ja pysähtyi Alakylän sillan kohdalle. Vesi nousi useille teille ja läheisille pelloille.

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että toistaiseksi taloja ei ole jouduttu evakuoimaan Kiimingin Tirinkylän kohdalla irronneen jääpadon vuoksi. Pelastusviranomaiset valmistautuvat parhaillaan suojaamaan tapahtumapaikan lähellä sijaitsevia asuinrakennuksia.

Viikonlopun aikana jääpatoja poistettiin kaivinkoneilla Kiiminkijoella ja Olhavanjoella.

Viikonvaihteen aikana jääpatoja on lisäksi ollut Nuorittajoessa, Malisjoessa, Pyhäjoessa ja Tyrnävänjoessa, kertoo Ely-keskus.

Kiiminkijoen jääpatokevät on alkanut keskimääräistä vaikeampana, toteaa vesivararyhmän päällikkö Olli Utriainen Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksesta.

– Joen vesimäärä on keskimääräistä tulvahuippua pienempi, mutta liikkeelle lähteneet jäät ovat olleet keskimääräistä vahvempia.

Lisäksi jääpatoja on muodostunut paikkoihin, joiden kohdalla ei ole ollut aikaisimpina keväinä ongelmia. Utriaisen mukaan joen kosket ovat purkaneet jäänsä ja jäät ovat voineet lähteä pienemmistä suvannoista. Sen sijaan suurissa suvannoissa on vielä vahva ja yhtenäinen jääpeite.

– Liikkeelle lähteneet jäät kasautuvat jääkenttiä vasten ja nostattavat veden pintaa.

Utriainen arvelee, että loppuviikolle ennustettu kylmempi sää voi toteutuessaan hidastaa jäiden sulamista, mikä voi laskea joen virtaumaa.

– Tällöin jääkentät eivät välttämättä lähde liikkeelle, mutta nykyisetkään padot eivät silloin purkaudu nopeasti.

Jääpatokevät alkoi Kiiminkijoella tavallista hankalampana. (Kuva: Lehtikuva)