Itävalta odottaa Saksan selvitystä – sanoo reagoivansa Saksan tiukennuksiin omalla Italian vastaisella rajallaan
Saksan suunnitelma tehostaa maahanmuuttajien käännyttämistä voi johtaa siihen, että Itävalta reagoi Italian vastaisella rajallaan.
Liittokansleri Sebastian Kurz kertoi EU-kirjeenvaihtajille torstaina Wienissä, että maa voi joutua reagoimaan Saksan toimiin omalla etelärajallaan. Itävalta haluaa välttää tilanteen, jossa maahan jäisi Saksasta käännytettyjä turvapaikanhakijoita.
Käytännössä tämä voisi tarkoittaa rajatarkastuksia Brennerin solassa, joka on tärkeä liikenneväylä Alppien yli.
Saksan sisäministeri Horst Seehofer tapaa iltapäivällä Wienissä Itävallan johtoa tarkoituksenaan selvittää maan suunnitelmia. Saksa suunnittelee rajalleen transitiokeskuksia, joissa jo rekisteröityneet turvapaikanhakijat käännytettäisiin nopeassa käsittelyssä.
Seehoferin pieni baijerilainen CSU-puolue on ajanut voimalla tiukennuksia, joilla turvapaikanhakijoiden liikkuminen Itävallasta Saksaan estetään.
Kurzin mukaan Itävalta tavoittelee eurooppalaista ratkaisua. Saksan konservatiivipuolueiden CDU:n ja CSU:n suunnitelma transitiokeskuksista ja turvapaikanhakijoiden tehokkaammasta käännyttämisestä vaikuttaa kuitenkin Itävaltaan.
Kurz kertoi Itävallan valmistelleen erilaisia skenaarioita. Hän odotti vielä lisätietoa siitä, mitä Saksa tarkalleen suunnittelee, kuten myös tietoa siitä, olisiko kanta hallituksen yhteinen.
Vielä on epäselvää, hyväksyykö koko Saksan hallitus ehdotuksen. Neuvottelut konservatiivipuolueiden ja SPD:n kanssa jatkuvat.
Itävallan ulkoministeri Karin Kneissl kertoi vielä keskiviikkona, että Saksan suunnitelmat tulivat maalle yllätyksenä.
Heinäkuun alussa EU-puheenjohtajana aloittanut Itävalta ajaa voimakkaasti EU:n ulkorajavalvonnan tehostamista. Dublin-järjestelmän uudistaminen on edelleen pöydällä kuten myös vastuun jakaminen, mutta maa vaikuttaa suhtautuvan niihin vähemmän kunnianhimoisesti kuin rajavalvontaan.
Tarkoituksena olisi Kurzin mukaan kasvattaa Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin toimivaltaa siten, että rajavartijat voisivat toimia myös EU:n vesien ulkopuolella. Keskusteluiden pohjana on komission esitys pysyvästä rajavartiostosta, jossa olisi noin 10 000 rajavartijaa. Kurz uskoo, että tämä voisi toteutua jo vuonna 2020.
– Meidän tavoitteemme on Eurooppa ilman sisärajoja. Se on mahdollista vain, jos meillä on toimivat ulkorajat, Kurz sanoi.
Osa EU-maista on suhtautunut suunnitelmiin rajavalvonnan näin suuresta tehostamisesta varauksella.