Itämeren syyskuu on sotaharjoituksia täynnä

Asiantuntijat eivät näe Venäjän operaatioissa erityistä syytä huoleen
Turvallisuuspolitiikka

Venäjän ensi kuun suuressa Zapad 17 -sotaharjoituksessa ei ole mitään poikkeuksellista aiempiin vastaaviin harjoituksiin verrattuna, sanoo everstiluutnantti Juhani Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Hänen mukaansa lännessä esitetyt huolet Zapadista liittyvät itse harjoitusta enemmän kireään turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen Euroopassa.

Yhdysvaltain on kerrottu aikovan varustautua Zapadiin lähettämällä harjoituksen ajaksi Baltian Nato-maihin 600 laskuvarjosotilasta.

Ruotsalaisen Venäjä-tuntijan Johan Norbergin mukaan lännen kannalta yksittäistä Venäjän harjoitusta huolestuttavampaa on pidemmän ajan kehitys, jossa Venäjä kehittää kykyään käydä pitkäkestoisia ja suuria valtioiden välisiä sotia.

Joka neljäs vuosi pidettävä Zapad järjestetään Valko-Venäjällä sekä Venäjän läntisen sotilaspiirin alueella.

Venäjä on ilmoittanut harjoituksen kooksi alle 13 000 sotilasta. Länsiarvioiden mukaan todellinen kokonaisluku on jopa 100 000.

Harjoituksen koon jääminen alle 13 000:n raja ei edellyttäisi ulkomaisten tarkkailijoiden kutsumista seuraamaan Zapadia muista Etyjin jäsenmaista.

Pihlajamaan mukaan tosin ainakin Valko-Venäjä on viestittänyt kutsuvansa tarkkailijoita, naapurimaista ja myös Yhdysvalloista.

Syyskuussa Itämeren alueella on luvassa aktiivista toimintaa, sillä Ruotsi järjestää vuosikymmeniin suurimman sotaharjoituksensa Auroran osittain samaan aikaan Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad-harjoituksen kanssa.

Auroraan osallistuu joukkoja myös muun muassa Yhdysvalloista ja Suomesta. Lisäksi Ruotsi isännöi syyskuussa kansainvälistä Northern Coasts -laivastoharjoitusta.

Harjoitusten myötä sotilasliikenne Itämerellä lisääntyy, Pihlajamaan mukaan varmasti myös tiedustelutoiminta.

– Ehdottomasti toisen osapuolen harjoituksia seurataan niin tarkasti kuin pystytään, Pihlajamaa ennustaa.