IS: Ay-keskusjärjestöjen jäsenmäärissä tuntuvasti ilmaa
Palkansaajakeskusjärjestöjen ilmoittamisissa jäsenmäärissä on huomattavasti ilmaa, kertoo Ilta-Sanomat .
Lehti on saanut sai haltuunsa tiedot, jotka keskusjärjestöt ilmoittavat eurooppalaiselle kattojärjestölleen EAY:lle. Luvut kannattaa ilmoittaa rehellisesti, koska maksut järjestölle määräytyvät jäsenmäärien mukaan.
EAY:lle annettavista luvuista on siivottu pois esimerkiksi opiskelija- ja eläkeläisjäsenet, joten jäljelle jäävät työpaikkansa kautta ammattiliittoihin ja sitä kautta keskusjärjestöjen lukuihin liitetyt työntekijät eli aidot palkansaajat.
Ilta-Sanomien mukaan eniten on ilmaa SAK:n luvuissa. Palkansaajakeskusjärjestö SAK ilmoitti vielä taannoin olevansa yli miljoonan palkansaajan keskusjärjestö, nyt se kertoo nettisivuillaan edustavansa ”noin miljoonaa palkansaajaa ja 18:aa ammattiliittoa”.
EAY:lle SAK on ilmoittanut aivan toiset luvut. Vielä vuonna 2015 SAK tilitti EAY:lle maksut 705 470 jäsenestä, nyt enää 627 322 jäsenestä.
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ilmoittaa nettisivuillaan noin 520 000, mutta EAY laskuttaa STTK:ta vain 335 448 jäsenen perusteella.
Vuodessa STTK:n EAY:lle ilmoittama jäsenmäärä tippui liki 100 000:lla, koska järjestö oli Ilta-Sanomien mukaan aikaisemmin ilmeisesti ilmoittanut liian suuren jäsenmäärän.
Korkeasti koulutettujen Akava väittää, että sillä on 613 000 jäsentä, mutta EAY laskuttaa Akavalta vain 428 000 jäsenestä.
Toisin kuin muut keskusjärjestöt, Akava on kuitenkin kertonut julkisuuteen molemmat luvut eli siis sen, paljonko jäsenmäärää kartuttavat opiskelijat ja eläkeläiset. Akavalla on pelkästään opiskelijajäseniä 115 000.