"Indeksijarru, isojen eläkkeiden kovempi verotus ja omaisuudensuojan uudelleentarkastelu" – Yle: poliittiset nuorisojärjestöt haluavat muutoksia ja oikeudenmukaisuutta eläkkeisiin

Eläkkeet

Poliittiset nuorisojärjestöt ovat huolissaan siitä, että nuoret menettävät uskonsa eläkejärjestelmään ja siihen, että se ylipäätään kestää heidän eläkeikäänsä asti. Osa järjestöistä haluaisi puhua myös työeläkkeiden leikkaamisesta osana rahoitusongelman korjaamista, Yleisradio kirjoittaa.

Ikäluokkien pienentyessä eläkkeiden maksajia on vähemmän. Eläkekeskustelu ryöpsähti viime viikolla, kun SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen ehdotti pienten työeläkkeiden korottamista eläkerahastojen tuotoista ja työeläkeindeksin muutoksella. Avausta kritisoitiin siitä, että se nostaisi eläkemenoja nuorten kustannuksella entistäkin suuremmiksi.

SDP:n nuorisojärjestön puheenjohtaja Pinja Perholehto oli eräs Kiljusen ehdotusta vahvoin sanoin kritisoineista. Yle haastatteli häntä ja seitsemää muuta nuorisojärjestön johtajaa.

Esimerkiksi demarinuorten ja keskustanuorten mielestä Ruotsissa käytössä olevaa indeksijarrua voisi harkita Suomeenkin. Siinä eläkkeitä leikataan automaattisesti, jos rahoitusnäkymät ovat huonot.

– Indeksijarru, isojen eläkkeiden kovempi verotus ja omaisuudensuojan uudelleentarkastelu, keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen listaa Ylelle.

– Pitäisi avoimemmin miettiä eri vaihtoehtoja sen sijaan, että ainoa ratkaisu olisi aina eläkemaksujen korottaminen pitkällä aikavälillä. Myös tällaisista rakenteellisista ja sitovista kehittämisvaihtoehdoista on puhuttava, jos halutaan uudistaa aidosti, demarinuorten Perholehto katsoo.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula sanoo Ylen mukaan, että “purkkaratkaisut” eivät riitä, vaan koko eläkejärjestelmä pitäisi muuttaa perusteitaan myöten.

– Reilu suunta olisi se, että jokainen ikäluokka maksaisi omat eläkkeensä. Tämä jatkuva systeemi, jossa nykyiset työssäkäyvät maksavat nykyisten eläkkeet, pitäisi purkaa. Se ei yksinkertaisesti ole kestävä, Pajula sanoo.

RKP-nuorten puheenjohtaja Frida Sigfrids muistuttaa, että järjestelmään pitää saada mukaan lisää maksajia. Se tarkoittaa työllisyyden parantamista, työperäisen maahanmuuton lisäämistä sekä sellaista perhepolitiikkaa, joka tukee halukkaiden mahdollisuuksia lastenhankintaan.

– Olennaista on myös panostaa työelämän joustavuuteen ja työhyvinvointiin, jotta ihmiset pysyvät työllistettyinä ja haluavat tehdä töitä, koska sieltä ne varat kertyvät.

Keskustanuorten Markkanen huomauttaa, että nuortenkin kannattaisi kiinnostua eläkkeistä, sillä kysymys on tulevaisuuden toimeentulosta.