Ikävä tutkimustieto: Monet torjunta-aineet eivät tehoa tähän inhottavaan kodin tuholaiseen
Torakat ovat varsin ikävä riesa, joita kukaan ei haluaisi kotiinsa. Toisinaan niitä kuitenkin valitettavasti löytyy myös suomalaiskodeista.
Torakoita torjutaan erilaisilla myrkyillä. Tuoreen tutkimuksen mukaan monet torakoiden torjunta-aineet ovat kuitenkin melko tehottomia.
Tutkimuksesta kertoo Journal of Economic Entomology -lehti. Asiaa valottaa myös verkkojulkaisu StudyFinds.
Kentuckyn yliopiston ja Auburnin yliopiston tutkijoiden tekemän tutkimuksen mukaan kaikkialle maailmaan levinnyt saksantorakka (Blattella germanica) on pystynyt kehittämään vastustuskyvyn monille tavallisille kuluttajille suunnatuille myrkyille.
Saksantorakka eli russakka on myös Suomessa yleisin torakkalaji.
Tutkimuksessa myrkkyä suihkutettiin erilaisille pinnoille, kuten keraamisille laatoille, ruostumattomalle teräkselle ja maalatulle kipsilevylle. Tarkoitus oli selvittää, miten torjunta-aineet vaikuttavat torakoihin kotien erilaisilla materiaaleilla.
Tulokset olivat surkeita. Vain alle 20 prosenttia torakoista kuoli hyönteismyrkyn vaikutuksesta 30 minuutin aikana.
Täydellinen torakoiden tuhoutuminen saatiin aikaan vain silloin, jos torakat rajattiin olemaan pelkästään käsitellyillä pinnoilla. Silloinkin niiden tuhoutuminen kesti 8–24 tuntia, joissakin tapauksissa jopa päiviä.
Tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että torakat harvoin pysyvät myrkytetyilla alueilla pitkään. Ne liikkuvat vikkelästi ja oppivat välttämään myrkytetyillä pinnoilla liikkumista.
Paradoksaalista on se ,että torakat myös pystyvät kehittämään itselleen hämmästyttävän hyvin resilienssiä torjunta-aineita vastaan. Mitä enemmän ne niille altistuvat, sitä paremmin ne niitä kestävät.
Tutkimuksen mukaan erilaiset geeli- tai nestepohjaiset syötit voivat toimia torakoita vastaan paremmin. Kaikkein varmin tapa torjua torakoita on kääntyminen ammatti-ihmisen puoleen.
Torakat ovat vaihtelevan kokoisia, väriltään ruskeita tai kellertäviä, äärimmäisen sitkeitä hyönteisiä.
Ne haisevat epämiellyttävälle ja levittävät tauteja. Ne viettävät suurimman osan vuorokaudesta piilossa, yleensä lämpimissä ja kosteissa paikoissa. Öisin torakat lähtevät liikkeelle.
Suomessa esiintyy kaksi luonnonvaraista torakkalajia: lapintorakka ja metsätorakka. Sisätiloissa tavataan myös muita torakkalajeja. Yleisin niistä on saksantorakka eli russakka.
Torakka leviää kotiin usein ulkomaanmatkan yhteydessä. Hotelleissa torakat saattavat hypätä salamatkustajiksi matkalaukkuun, mistä ne leviävät reissun jälkeen kotiin.