Ikääntyneiden koronarokotukset alkavat koko maassa lähiviikkoina – Helsinki aloitti isoissa hoivayksiköissä

Rokotusten eteneminen vaihtelee paikkakunnittain, sairaanhoitopiireissä ei niellä kritiikkiä hitaasta aloituksesta.
Koronavirus

Ikääntyneiden rokottaminen koronavirusta vastaan alkaa koko maassa lähiviikkojen aikana, mutta tarkemmat aikataulut vaihtelevat paikkakunnittain.

Helsingissä aloitettiin hoivapalvelujen asukkaiden koronarokotukset maanantaina.

Rokotteen saavat aluksi neljän seniorikeskuksen asukkaat, joita on vajaa tuhat. Keskukset valikoituivat ensimmäisten joukossa rokotettaviin kokonsa vuoksi.

–  Nämä ovat isoja keskuksia, jolloin pystytään tehokkaasti rokottamaan iso määrä asukkaita kerralla, Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen sanoi STT:lle.

Kaupungin mukaan tavoitteena on rokottaa noin 2  000 ihmistä tämän viikon aikana. Luvussa on mukana seniorikeskuksien asukkaiden lisäksi kaupungin terveydenhuollon henkilökuntaa.

–  Se ryhmä, josta viime viikolla aloitettiin, jatkaa rokotuksiaan tällä viikolla. Lisäksi mukaan otetaan jo nyt tässä vaiheessa ympärivuorokautisen hoivan asukkaat, kertoi Pikkarainen.

Helsingissä ympärivuorokautisten hoivapalvelujen asukkaita on noin 4  400.

Viime viikolla rokotteen sai Helsingissä vajaa tuhat terveydenhuollon ammattilaista.

Muualla maassa rokotuksia on tähän mennessä aloitettu terveydenhuollon henkilöstöstä sairaanhoitopiirivetoisesti. Rokotuksia on jo toimitettu myös kuntiin, joissa ensimmäinen ryhmä on niin ikään hoitohenkilökunta.

Esimerkiksi hoivayksiköiden asukkaita voidaan kuitenkin rokottaa samalla kuin henkilökuntaakin.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä suunnitelmana on, että ensimmäiset pitkäaikaishoidossa olevat ikääntyneet saavat rokotteen tällä viikolla samalla kun samojen yksiköiden henkilökuntaa rokotetaan.

–  Siinä täytyy vähän käyttää harkintaa, että jos on pieni paikkakunta, jossa on vaikka pitkäaikaishoidon yksikkö, niin silloin lienee järkevintä rokottaa sekä asukkaat että henkilökunta samaan aikaan. Ei mennä liian tiukasti siinä järjestyksessä, vaan katsotaan vähän sen järkevyyden mukaan, sanoo Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri ja infektioylilääkäri Irma Koivula.

Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireistä arvioidaan, että ikääntyneiden rokotukset päästään aloittamaan hoivayksiköissä lähiviikkoina.

–  Meiltä on lähtenyt kuntiin jo viime viikolla rokotteita, kun niitä on saatu, mutta pääasiassa tässä vaiheessa rokotetaan terveydenhuollon hoivahenkilöstöä. Luulisin, että kuukauden sisällä päästään rokottamaan ikääntyneitä, sanoo ylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Muita ikääntyneitä ja riskiryhmäläisiä aletaan rokottaa pitkäaikais- ja kotisairaanhoidon piirissä olevien jälkeen.

STT:n tavoittamat sairaanhoitopiirien edustajat eivät niele kritiikkiä hitaasta rokotustahdista. Henkilöstön lomat ja vapaat ovat jossain määrin hidastaneet rokotuksien kanssa etenemistä, mutta muutenkaan aloitukseen ei olisi lähdetty kaasu pohjassa.

–  Olennaisinta kaikkiaan on ollut se, että toiminta on vasta lähtenyt liikkeelle. Ja silloin ei periaatteessa ole järkevää lähteä aivan täysillä katsomaan mikä on maksimikapasiteetti, vaan ensin katsotaan, miten logistiikka toimii. Nyt me tiedämme, että se toimii varsin hyvin, ja päästään tahtia parantamaan, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Mikko Pietilä.

Pietilän mukaan jatkossa olennaista rokotustahdin kannalta on se, millä tahdilla rokotteita saadaan maahan.