HUSin infektiolääkäri ei pidä koronan leviämisen estämistä hyödyllisenä – "lähinnä pidentäisi aaltojen kestoa"

Koronavirus

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektiotautien erikoislääkäri Ville Holmberg katsoo, että lähikontaktien rajoittamisella tai laajalla oireettomien maskinkäytöllä ei ole enää merkittävää hyötyä koronan torjunnassa.

– Ennen kuin kaikilla oli ollut mahdollisuus rokotukseen oli mielekästä yrittää ostaa aikaa hidastamalla epidemiaa lähikontaktien vähentämisellä. Nyt epidemian jarruttaminen lähinnä pidentäisi aaltojen kestoa eikä välttämättä vähentäisi vakavasti sairastuneiden määrää, Holmberg perustelee Twitterissä.

Hän kysyy, onko tartuntojen kokonaismäärän vähentäminen enää realistinen tai mielekäs tavoite. Infektiotautien erikoislääkäri huomauttaa, että uusi korona-aalto kääntyy kuitenkin laskuun vasta sitten, kun riittävä immuniteetti kyseistä varianttia vastaan on saavutettu.

Koronavirus tulee Holmbergin mukaan aiheuttamaan uusia aaltoja tulevan syksyn ja talven aikana, ja tärkeintä on nyt riskiryhmien suojaaminen ja vakavien tautitapausten minimoiminen.

– Tartuntojen leviäminen terveydenhuollossa ja iäkkäiden asumisyksiköissä pitää yrittää välttää ja tässä on maskien käytöllä keskeinen rooli. Pitää kuitenkin löytää sopiva tasapaino torjuntatoimissa, jossa iäkkäiden omaa tahtoa ja elämänlaatua kunnioitetaan, hän kirjoittaa.

Helsingin yliopiston keuhkosairauksien professori Marjukka Myllärniemi ei näytä jakavan Holmbergin ajatusta siitä, että epidemiaa ei kannata jarruttaa.

– Sinäkin, brutukseni, hän kommentoi Holmbergin kannanottoa Twitterissä.