HS: Valtiovarainministeriön tärkeimmän viranhaltijan valinta jumissa – juuri kukaan hakijoista ei sovi SDP:lle, uutta hakua harkitaan

Politiikka

Valtiovarainministeriön (VM) kansliapäällikön nimitys on viivästynyt SDP:n ja keskustan poliittisten erimielisyyksien vuoksi.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Keskustalle sopisi kansliapäälliköksi nykyinen VM:n hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg, mutta SDP:lle hän ei käy, eikä puolue ole kovin tyytyväinen muihinkaan hakijoihin.

HS:n tietojen mukaan ministeriö on ollut oikeuskansleriin yhteydessä selvittääkseen, voitaisiinko viran täyttämiseksi järjestää uusi haku. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on vahvistanut lehden tiedot HS:lle.

Virkaan ovat hakeneet Nergin lisäksi VM:n talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala, Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) ja VM:n rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen.

Virkaa haki myös tradenomi Piotr Marko Lehtonen, mutta hänen hakemuksensa ei edennyt haastatteluihin asti.

Tällä hetkellä kansliapäällikkönä toimii Martti Hetemäki. Hetemäen on tarkoitus siirtyä työelämäprofessoriksi Helsinki Graduate School of Economicsiin huhtikuun puolivälissä.

VM kertoi tammikuussa, että päätös Hetemäen seuraajasta pyrittäisiin tekemään viimeistään maaliskuussa. Mahdollisen uuden haun vaikutuksesta valinnan aikatauluun ei ole vielä tietoa.