HS: Riikka Pakarinen perää Ranskalta konkretiaa – "Eurooppa tarvitsee yhteistä puolustusta"

Turvallisuuspolitiikka

Ranska ei ole käytännössä edistänyt Euroopan unionin pysyvää rakenteellista yhteistyötä puolustuspolitiikan saralla, vaikka presidentti Emmanuel Macron puhui sen puolesta Euroopan parlamentissa viime viikolla, keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen katsoo.

Pakarinen toteaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan, että Suomi on ollut Ranskan ohella toinen maa, joka on pitänyt esillä yhteisten turvatakuiden kehittämistä.

– Suurin edistysaskel koettiin kesällä 2016 Ranskan presidentti François Hollanden ja Suomen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tapaamisessa. Allekirjoitettiin julkilausuma, joka loi EU:lle pysyvän rakenteellisen yhteistyön puolustuspolitiikan yhteistyön tiivistämiseksi.

– Mitä sen jälkeen on tapahtunut? Ei Juuri mitään.

Pakarisen mukaan Ranska on perustanut EU:n päätöksenteon ulkopuolelle EI2-hankkeen, jossa Suomikin on mukana. Siinä EU-maita kerätään yhteistyöhön kriisinhallintaan Pohjois-Afrikkaan.

Saksa puolestaan on perustanut kehysvaltioyhteistyön. Sekin on eurooppalaisen yhteistyön ulkopuolella.

– Jos Macron ja Ranska haluavat kehittää puolustuspoliittista yhteistyötä, ensimmäinen askel olisi se, että pohdittaisiin, voisiko nämä nykyiset rakenteet liittää osaksi unionin yhteistä lainsäädäntöä.

Keskustan varapuheenjohtaja toteaa, että nyt keskustellaan EU:n strategisesta kompassista, vaikka konkretiaa olisi valmiina.

Asian edistäminen on kuitenkin kiinni EU:n puheenjohtajamaana aloittaneesta Ranskasta.

– Pysyvä rakenteellinen yhteistyö junnaa paikallaan ensimmäisten vuosien hyvästä alusta huolimatta. Suomi on ollut aktiivinen ja on varmasti jatkossakin mukana.

– Macronin puheet ovat tällä hetkellä kuitenkin enemmän teoriaa kuin halua tehdä konkretiaa. Kahdenkymmenen vuoden puhumisen jälkeen nyt olisi tilaus ja aika. Eurooppa tarvitsee yhteistä puolustusta ja yhteistyötä. Siihen on myös Ranskan ja Saksan löydettävä yhteisymmärrys ja todellinen tahto. Rakenteet ovat jo nyt olemassa, jos oikeasti poliittinen yhteisymmärrys ja tahtotila löytyy.