HS-gallup: Perussuomalaiset kasvatti eroa SDP:hen, myös keskustan suosio nousussa

Politiikka

Oppositiopuolue perussuomalaiset on edelleen maan suosituin puolue ja sen ero toisena olevaan pääministeripuolue SDP:hen kasvaa, kertoo Helsingin Sanomien teettämä mielipidemittaus.

Viime kuussa puolueet olivat lähes tasoissa, mutta nyt eroa on PS:n hyväksi prosenttiyksikön verran. Perussuomalaisia äänestäisi nyt 21,5 prosenttia suomalaisista, SDP:tä 20,5 prosenttia.

PS:n lisäksi kannatustaan nosti viime kuusta keskusta, jonka suosio lisääntyi 0,8 prosenttiyksikköä ja on nyt 11,8. HS:ssa todetaan, että kyselyn perusteella vaikuttaa siltä, että keskustan kannattajia on siirtynyt jälleen ”en osaa sanoa” -leiristä puolueen taakse.

Keskustan edellä on oppositiossa vaikuttava kokoomus 16,0 prosentin kannatuksella. Vihreät on lähes ennallaan 9,8 prosentissa.

Kyselyn tehneen Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela arvioi HS:lle, että Sdp:n suosion heikkenemiseen on voinut vaikuttaa paheneva koronatilanne. Puolueen kannatus kaski 0,5 prosenttiyksikköä.

– Heille samoin kuin perussuomalaisille on tullut puheenjohtajansa [Sdp:llä pääministeri Sanna Marin] kautta yleiskannatusta. Marin on ollut takuuhenkilö koronaviruksen vastaisessa taistelussa, ja nyt kun asetelma on saattanut muuttua, se voi heijastua kannatukseen, Nurmela sanoo.

Tartuntaluvut ovat maaliskuussa kasvaneet ja hallitus varautuu tiukempiin rajoitustoimiin.

Perussuomalaiset ovat Nurmelan mukaan onnistuneet pitämään viime aikoina rivinsä hyvin suorassa, kohuja ei ole ollut.

– Voi olla, että moni ajattelee sen olevan nyt salonkikelpoisempi puolue kuin vielä vähän aikaa sitten, Nurmela pohtii.

Perussuomalaiset vastusti ainoana puolueena kuntavaalien siirtoa.

Nurmela toteaa, että yli 1 500 ehdokasta enemmän kuin viime kuntavaaleissa kerännyt perussuomalaiset lähtee historiansa parhaassa asemassa kuntavaaleihin.

Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi lähes 2  500 ihmistä. Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmilla puolueilla noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.