HS-gallup: Keskustan kannatus laski hieman – puolueen puheenjohtajan vaihdos sattui keskelle aineistonkeruuta

SDP on edelleen Suomen suosituin puolue
Gallup

Pääministeripuolue SDP on edelleen suosituin puolue Helsingin Sanomien tuoreimmassa mielipidemittauksessa. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, SDP:tä äänestäisi 21 prosenttia vastaajista. Osuus oli sama kuukausi sitten.

Perussuomalaisia äänestäisi puolestaan nyt 19,5 prosenttia ja kokoomusta 17 prosenttia vastaajista.

Neljäntenä tulevat vihreät 11,8 prosentin kannatuksella ja viidentenä keskusta 10,8 prosentin kannatuksella. Keskustan kannatus laski 0,5 prosenttiyksikköä.

Keskusta vaihtoi puheenjohtajansa Katri Kulmunista Annika Saarikkoon 5. syyskuuta. Vaihdos näkyy HS:n kannatusmittauksessa vain osittain, koska aineisto kerättiin elokuun 17. päivän ja syyskuun 12. päivän välillä.

Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela arvio lehdelle, että jos Saarikon valinta kohentaa keskustan kannatusta, vaikutus voi muutenkin tulla viiveellä. Hän huomauttaa, että Sanna Marinin valinta pääministeriksi ei sekään näkynyt SDP:n kannatuksessa heti.

– Uskon, että [potentiaaliset keskustan kannattajat] katselevat ja kuuntelevat, millaista politiikkaa puolue rupeaa tekemään, ja vetävät vasta sitten johtopäätöksiä, Nurmela pohtii.

Gallup tehtiin 17.8.–12.9. Siihen osallistui lähes 2  490 ihmistä. Virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa isoimpien puolueiden kohdalla.