Helsinki päätti ottaa terapiatakuun käyttöön – keskustan puoluevaltuuston Liina Tiusanen vaatii sitä koko maahan

Terapiatakuu

Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja Liina Tiusanen vaatii terapiatakuun toteuttamista koko Suomessa. Tiusanen sanoo lähettämällään tiedotteella, että mielenterveyspalvelujen saatavuus ei saa riippua postinumerosta.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona, että kaupunki ottaa terapiatakuun käyttöön. Tavoitteena on, että perustason mielenterveyspalveluihin pääsyssä saisi Helsingissä kestää korkeintaan kaksi viikkoa kiireettömissä tapauksissa.

Tiusasen mielestä on hyvä asia, että yksittäiset kaupungit ja kunnat kehittävät oma-aloitteisesti mielenterveyspalveluja. Tarve mielenterveyspalveluille koskee kuitenkin koko maata. Siksi Tiusanen toivoisi terapiatakuun kaltaista mallia koko yhteiskuntaan.

Keskustan puoluevaltuusto otti huhtikuun kokouksessaan kantaa terapiatakuun toteuttamisen puolesta. 

Tiusanen korostaa, että varhaisella puuttumisella voidaan ehkäistä ongelmien syventymistä. Hänen mukaansa huomiota on kiinnitettävä ammattilaisten kouluttamiseen ja myös sijoittumiseen eri puolille Suomea. 

Terapiatakuun toteuttaminen olisi Tiusasen mukaan pysyvä menolisäys, mutta se voisi johtaa myös huomattaviin säästöihin julkisessa taloudessa.

– Akuutin koronatilanteen aiheuttamien mielenterveysongelmien purkamiseen tarvitaan terapiatakuuta nopeampia toimia. Koronapandemia on kuitenkin osoittanut, että mielenterveys on osa suomalaisen kansakunnan kriisinsietokykyä ja myös siksi siihen on tärkeää satsata.