Helsingin Sanomien toimittaja riitauttaa kotiinsa tehdyn etsinnän ja takavarikot – "Poliisi on menetellyt lainvastaisesti"

Tietovuoto

Helsingin Sanomien Viestikoekeskusuutisointiin osallistunut toimittaja pyysi maanantaina Helsingin käräjäoikeutta tutkimaan asuntoonsa tehdyn kotietsinnän ja takavarikon edellytykset.

Käräjäoikeuden on käsiteltävä asia ensi viikon maanantaihin mennessä.

Helsingin Sanomien toimittaja Laura Halmisen asianajaja Kai Kotiranta pitää poliisin toimintaa lainvastaisena.

– Me olemme lähteneet siitä, että tutkinnanjohtajan olisi kolmen vuorokauden kuluessa takavarikoista pitänyt tuoda takavarikko tuomioistuimen käsiteltäväksi tuomioistuinkontrolliin. Lähdemme siitä, että toimittajan ihmis- ja perusoikeuksia on loukattu siinä määrin, että menettely on lainvastainen kokonaisuudessaan.

Helsingin käräjäoikeus pyytää asiassa vielä poliisin lausuntoa, jonka jälkeen se käsittelee asiaa. Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Markku Ranta-ahon mukaan poliisi on toiminut lain mukaan.

– Me lähdemme siitä, että olemme toimineet lain mukaan. Katsotaan tarkemmin, kun saadaan katsottua vaatimus ja vastattua siihen, Ranta-aho sanoo.

Keskusrikospoliisin ja toimittajan erimielisyys juontaa joulukuun puolivälissä tehtyyn kotietsintään, joka tehtiin päivä sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli uutisoinut Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta.

Poliisi aloitti esitutkinnan heti uutisen jälkeen. Helsingin Sanomien uutisointia tutkitaan epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena.

Kotietsintä sai alkunsa, kun toimittaja vasaroi hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot. Kovalevyn rikkomisesta aiheutui savua, ja hän kutsui itse palokunnan paikalle.

Paikalle tullut poliisipartio kertoi tietonsa eteenpäin keskusrikospoliisille. Tämän jälkeen asuntoon ja kellaritiloihin määrättiin erityinen kotietsintä keskusrikospoliisin tutkinnanjohtajan päätöksellä kiireellisenä. Normaalisti erityisestä kotietsinnästä päättää tuomioistuin.

Kotiranta kertoo, että Helsingin Sanomien toimittaja ei aio vaatia käsittelyä salaiseksi.

– Olemme lähteneet siitä, että asian yhteiskunnallinen merkitys huomioon ottaen olisi parempi, että asia olisi kokonaisuudessaan julkinen.

Poliisi voi vielä pyytää käsittelyn salaamista käräjäoikeudelta.

– Me emme ole vielä ehtineet miettiä tätä salauskysymystä. Jos siellä on salassapidettäviä tietoja, kuten poliisin teknisiä tai taktisia keinoja tai jos siellä käsitellään leimattuja salaisia tietoja. Lähtökohta on, että oikeudenkäynti on julkinen ja vaadimme salaamista vain niiltä osin kuin se mahdollisesti on tarpeen, Ranta-aho sanoo.

Tutkinnasta Ranta-aho kertoo, että poliisi on jatkanut tutkintaa kuulusteluilla. Hän ei kuitenkaan tarkenna, montaako henkilöä tai ketä on kuulusteltu.

– Tässä mennee vielä kuukausia, ennen kuin juttu siirtyy syyttäjälle.