Helsingin keskustavaltuutetut äänestivät nuorten maksuttoman ehkäisyn puolesta, mutta korostavat neuvontaa – "Ei pidä jakaa kuin ämpäreitä torilla"
Helsingin valtuusto päätti keskiviikkona laajentaa tuntuvasti helsinkiläisnuorten oikeutta maksuttomaan ehkäisyyn. Äänestystulos ratkesi selvin luvuin 67–13.
Keskustan molemmat valtuutetut Laura Kolbe ja Terhi Peltokorpi äänestivät laajemman maksuttoman ehkäisyn puolesta.
– Kannatin esitystä ennen kaikkea siksi, että toivon raskaudenkeskeytysten vähenevän, Peltokorpi kertoo.
Peltokorpi on vanhoillislestadiolainen. Siviiliammatiltaan hän on kätilö.
– Koen ammattilaisena niin, että joudun erottamaan oman henkilökohtaisen elämän tällaisista päätöksistä. En voi syöttää muille omia arvojani ja olettaa, että se poistaisi nuorten ongelmat, Peltokorpi sanoo.
Hän jatkaa, että ehkäisyn käyttäminen tai käyttämättä jättäminen on viime kädessä aina jokaisen ihmisen oma päätös.
Tällä hetkellä usea kunta tai kaupunki tarjoaa ilmaisen ehkäisyn nuorille lyhyeksi aikaa, esimerkiksi puoleksi vuodeksi.
Näistä kunnista on myös hyviä kokemuksia: esimerkiksi Vantaalla ja Raumalla ilmainen puolen vuoden ehkäisy nuorille on maksanut itsensä nopeasti takaisin, kun nuorten raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet.
Maksuttoman ehkäisyn puolesta ovat kampanjoineet esimerkiksi Väestöliitto ja useat nuorisojärjestöt. Asia on kirjattu myös sosiaali- ja terveysministeriön ohjelmiin ja Käypä hoito -suosituksiin.
Keskustan Peltokorpi painottaa, että maksuttomaan ehkäisyyn pitää ehdottomasti kytkeä mukaan neuvontaa ja opastusta.
– Ehkäisyä ei missään nimessä pidä jakaa kuin ämpäreitä torilla. Toivon, että ohjaus ja neuvonta vaikuttaisivat erityisesti vähentävästi raskaudenkeskeytyksiin.
Peltokorpi kertoo nähneensä kätilön työssä, että koulutetuillakin ihmisillä on seksuaaliterveydessä yleisesti vakavia tiedonpuutteita.
Aiemmin tällä vaalikaudella vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen teki lakialoitteen ilmaisesta ehkäisystä kaikille nuorille.
Lakialoite sai taakseen vain 15 kansanedustajaa. Keskustalaisista ainoa allekirjoittaja oli Aila Paloniemi.
Vasemmiston Sarkkinen on erittäin tyytyväinen siihen, että pääkaupunki näyttää esimerkkiä.
– Päätöksellä on varmasti laajempaakin merkitystä. Helsinki on iso kaupunki, jossa on suuret nuoret ikäluokat. Luulen, että moni muukin kunta tulee seuraamaan perässä, Sarkkinen pohtii.
Helsinki on iso kaupunki, jossa on suuret nuoret ikäluokat. Luulen, että moni muukin kunta tulee seuraamaan perässä.
Hanna Sarkkinen (vas.)
Vasemmiston Sarkkinen iloitsee siitä, että tietoisuus asian ympärillä lisääntyy pikkuhiljaa.
– Kun tein lakialoitteen puolitoista vuotta sitten, moni kansanedustaja oli vähän hämmentynytkin siitä, mistä nyt puhutaan.
Sarkkinen uskoo, että lakialoitteella olisi nyt enemmän allekirjoittajia, vaikka sadan allekirjoittajan raja jäisi todennäköisesti vieläkin haaveeksi.
Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen on kuitenkin arvioinut (Yleisradio 9.5.2017 ), että asiasta voidaan saada kansallinen lainsäädäntö jo ensi vaalikaudella. Sitä toivoo myös Sarkkinen.
– Mutta se riippuu tietenkin siitä, ketkä seuraavan hallituksen muodostavat ja koetaanko asia tärkeäksi.