Hävikkiruoasta tuhannen miljardin menetykset – EU:n alueiden komitea vaatii toimia
Jopa kolmasosa maailmassa tuotetusta ruoasta menee hukkaan aiheuttaen vuosittain biljoonan dollarin taloudelliset tappiot.
Hävikkiä syntyy ruoan tuotannossa, jakelussa ja kulutuksessa.
Tähän ongelmaan halutaan puuttua tuoreessa Euroopan unionin alueiden komitean aloitteessa.
– Syötävää tuotetaan yhdeksälle miljardille ihmisille, mutta ruokahävikin takia sitä riittää niukin naukin kuudelle miljardille, lausunnon valmistellut komitean suomalaisjäsen Ossi Martikainen (kesk.) kertoo Suomenmaalle.
Komitea patistaa keskiviikkona käsitellyllä aloitteella Euroopan unionia asettamaan nykyistä kunnianhimoisemmat ja konkreettisemmat tavoitteet ruokahävikin vähentämiseksi Euroopassa.
– Haluamme, että hävikkiä vähennetään 30 prosenttia vuoteen 2025 mennessä, Martikainen kertoo.
Ruokahävikin vähentäminen on hänen mukaansa yksi oleellisimpia keinoja vaikuttaa energiankulutukseen, talouteen ja ympäristöön paikallisesti. Ruoantuotannossa käytetään valtava määrä resursseja.
Aloite sai tukea alueiden komitean istunnossa vierailleelta terveys- ja elintarvikekomissaari Vytenis Andriukaitiselta.
Hän piti tärkeänä alueiden komitean, kuntien ja kaupunkien roolia aloitteen tekijänä ja hyvien käytäntöjen kannustajana ruokahävikin vähentämisessä.
– Taistelu ruokahävikkiä vastaan vaatii konkreettisia toimia kaikilta osapuolilta, Andriukaitis korosti.
Taistelu ruokahävikkiä vastaan vaatii konkreettisia toimia.
Elintarvikekomissaari Vytenis Andriukaitis
Euroopan komissio valmistelee parhaillaan kahta isoa ruokahävikkiä sivuavaa lakihanketta. Ne koskevat resurssitehokkuutta ja kiertotaloutta.
EU:n jäsenmaiden alue- ja paikallistason edustajista koostuva alueiden komitea pyrkii aloitteen avulla vaikuttamaan lakihankkeiden valmisteluun etukäteen.
Lisäksi komitea haluaa herättää keskustelua käytännön toimista, joilla ruokahävikkiä voidaan vähentää alue- ja paikallistasolla.
– Kyse on siitä, miten saadaan ihmiskunnalle valoisa tulevaisuus rajallisista luonnonvaroista huolimatta, Martikainen kertoo.
Martikaisen mukaan nykyinen tapa kuluttaa ja tuottaa ruokaa on järjetön. Aloite esittääkin joukon toimenpiteitä, joilla ruoan tuotanto- ja kulutustapoja voidaan muuttaa vähemmän tuhlaaviksi.
Ne sisältävät muutoksia niin maataloustukiin, ruoan päiväyksiin kuin paikalliseen toimintaan.
– Suomessa monissa kouluissa on esimerkiksi päästy hyviin tuloksiin, kun oppilaat on otettu mukaan ruokalistojen suunnitteluun, Martikainen antaa käytännön esimerkin.
– Maatalouspolitiikassa puolestaan olisi paremmin erotettava toisistaan ympäristönhoito ja tehokas ruuan tuotanto.