Harakka löi perussuomalaisia öljysheikeillä, Putinilla ja "suvivirrellä" – "Tämä hallitus ei korota polttoaineveroja"

Eduskunnan kyselytunti

Perussuomalaisten yritys hiillostaa hallitusta polttoaineiden hinnoista jäi eduskunnan kyselytunnilla osin torsoksi.

Puolue yritti jälleen leimata hallituspuolueet autoilijoiden kurittajiksi, mutta opposition liikennekysymyksiin vastaillut liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) väänsi vastauksiaan rautalangasta.

– Nyt totean aivan selkeästi, että tämä hallitus ei korota polttoaineveroja. Tuliko tämä selväksi?

Ministerin retorisesta pakista löytyi muutakin kättä pidempää.

– Jos taas haluatte alentaa bensan hintaa, niin se on tulonsiirto Suomenniemeltä Saudi-Arabian öljysheikeille ja Putinin lähipiirille, ministeri huomautti.

Liikenneministeri muistutti myös, että perussuomalaiset olivat Sipilän hallituksessa päättämässä polttoaineiden bio-osuuden kasvattamisesta 30 prosenttiin.

– Tämä teidän ilmastotoimenne nostaa polttoaineen hintaa vuonna 2030 niin, että ainakin 200 miljoonaa euroa se vaikuttaa. Ja palautatteko myöskin sen 100 miljoonaa euroa, jonka korotitte polttoaineveroa viime hallituksessa? Onko tämä päässyt unohtumaan?

Harakka muistutti, että eduskunnassa äänestettiin 31. toukokuuta 2017 liikennepäästöjen puolittamisesta.

Ilmastotoimien puolesta äänestivät Harakan mukaan perussuomalaisten edustajat Juho Eerola, Ritva Elomaa, Olli Immonen, Toimi Kankaanniemi, Rami Lehto, Jani Mäkelä, Mika Niikko, Sami Savio ja Ville Tavio.

– Onko tämä suvivirsi päässyt teiltä unohtumaan?

Väittely polttoaineverotuksesta hyytyi osin siihen, että verotuksesta vastaava ministeri Matti Vanhanen (kesk.) oli jäänyt kutsumatta ministeriaitioon.

Koronarajoitusten vuoksi kyselytunneille osallistuvat vain ne ministerit, joille kysymyksiä halutaan esittää. Asia pääsi unohtumaan niin perussuomalaisilta kuin kokoomukseltakin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) huomautti, että pelisäännöistä on sovittu niin, että jos halutaan esittää tietylle ministerille kysymyksiä, niin ministeri pyydetään paikalle.

– Veroista vastaa valtiovarainministeri Vanhanen, ja häntä ei ole tänään toivottu tänne kyselytunnille paikalle, joten toivoisin, että voisimme yhdessä näitä yhdessä sovittuja sääntöjä noudattaa, pääministeri kuittasi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho yritti puolestaan kammeta kyselytuntia keskustan kyselytunniksi, mikä sai varapuhemies Tarja Filatovin (sd.) puuttumaan asiaan.

Filatov huomautti Halla-aholle, että kysymyksiä esitetään vain ministereille, jotka ovat vastuussa omasta toimialastaan. Hän kysyi Halla-aholta, keneltä tämä oikein haluaa kysyä ja mitä.

Kun Halla-aho sai nimetyksi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.), pääministeri pyysi puheenvuoron. Hän muistutti, että Saarikko vastaa omalla hallinnonalallaan kulttuurista ja tieteestä.

– Hän on tiede- ja kulttuuriministeri. Me emme ole täällä vastaamassa puolueiden puheenjohtajina vaan ministereinä eduskunnalle, Marin huomautti.