Hannakaisa Heikkinen vakuuttaa: "Kannanottomme alkoholilaista normaalia lainsäädäntöä – kyse ei kapinoinnista"

Alkoholilaki

Keskustan Hannakaisa Heikkinen luottaa siihen, että kansanedustajien joukkokannanotto lausuntokierroksen palautteen ottamisesta huomioon alkoholilain jatkovalmistelussa ei aiheuta viivytyksiä lain eduskuntakäsittelyyn.

– Ei tätä kannata säikähtää. Kyse on normaaliin lainsäädäntöön kuuluvasta asiasta eli lausuntokierrokselta saadun palautteen huomioimisesta.

– Minä luotan siihen, että laki tulee eduskuntaan suunnitellussa aikataulussa huhtikuun lopulla, Heikkinen toteaa.

Yhteisen kannanoton on allekirjoittanut 28 kansanedustajaa, joiden joukossa on myös useita hallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen edustajia.

Kysymys ei ole siis mistään yhden puolueen tai tietyn ryhmän projektista.

Kansanedustajat muistuttavat kannanotossaan, että lausuntoja antaneista asiantuntijaorganisaatioista yksikään ei kannattanut lakiesitysluonnosta sellaisenaan.

Myöskään terveys- tai sosiaalipalvelujen tuottajat ja päihdehaittojen ehkäisyyn erikoistuneet järjestöt eivät kannattaneet luonnosta.

Hannakaisa Heikkinen korostaa, että kannanotossa ei ole kyse mistään kapinahengestä pitkään valmisteltua alkoholilakiesitystä vastaan.

– Me allekirjoittajat kyllä hyväksymme lakiesityksen useimmat kohdat. Niillä muun muassa yksinkertaistetaan anniskelusäädöksiä ja puretaan turhaa byrokratiaa muun muassa pienpanomojen osalta, hän muistuttaa.

– Niin sanottujen limuviinojen tulosta kauppoihin ja kaupassa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden korottamiseen sen sijaan vaadimme muutoksia. Se on meidän yksiselitteinen viestimme, hän toteaa.

Lakiesitys edellyttää Heikkisen mukaan myös EU:n muiden jäsenmaiden hyväksyntää.

– Olemme yhteistä markkina-aluetta ja kyse on Alkon monopoliasemaan puuttumisesta.

– Siksi tämä lakiuudistus pitää hyväksyttää EU:ssa ennen eduskunnan käsittelyyn tuloa.

Heikkisen mukaan alkoholilain uudistus on täysin verrannollinen esimerkiksi valinnanvapauslakiin.

– Siellä tehdään kokonaan uusi laki, alkoholipuolella kyseessä on uudistus. Siitä huolimatta myös valinnanvapauslain pitäisi tulla aikataulussa eduskuntaan. Näin luotan käyvän myös alkoholilain kohdalla, hän vakuuttaa.