"Haluamme esitellä suomalaista kulttuuria ja tarjota paikallista lähiruokaa" – Airbnb saa yhä isomman jalansijan Suomessa
Yhdysvalloissa vuonna 2008 perustettu majoituspalvelu Airbnb on nopeasti ottanut tukevan jalansijan matkailubisneksessä ympäri maailman. Kiiteltynä mutta toisaalta myös kiisteltynä tapana tarjota majoitusta ventovieraille ihmisille.
Tyypillinen Airbnb-käyttäjän tarina kiteytyy seuraavasti: henkilö kuulee palvelusta kaveriltaan, käyttää sitä ensimmäisen kerran, saa positiivisen kokemuksen, parhaassa tapauksessa useammankin. Pian hän innostuu myös itse tarjoamaan oman asuntonsa tai mökkinsä muiden käyttöön.
Näin kävi sekä vihtiläiselle Eeva Vesteriselle että vaasalaiselle Luzilla Backalle.
Vesterinen on tarjonnut miehensä kanssa Veikkolan kartanon vierashuoneita Airbnb:n kautta viime toukokuusta lähtien.
– Omien hyvien kokemusten perusteella innostuimme asiasta, kun meillä oli jo valmiiksi sopivat tilat tällaiseen toimintaan. Halusimme samalla saada selville, löytyykö tämän tyyppiselle palvelulle Vihdissä kysyntää, hän taustoittaa.
Suosio on Vesterisen mukaan ylittänyt kaikki odotukset.
– Varauksia on tehty yhteensä 22 eri maasta. Paljon nimenomaan sellaisia ihmisiä, jotka eivät etsi pelkkää yösijaa vaan haluavat samalla elämyksen suomalaisesta arjesta, aidosta maalaisympäristöstä. Lisäksi Nuuksion kansallispuisto on lähellä, eikä Helsingin keskustaankaan ole kuin 50 kilometriä.
Vesterinen myöntää, että elämysten hankkimisesta on tullut tärkeä juttu myös isäntäväelle. Vieraat halutaan kohdata nimenomaan kasvotusten.
– Systeemi on avoin ja luotettava, kun ensin voit tehdä tuttavuutta netissä ja saada selvää vieraiden taustoista. Olemme mieheni kanssa kiinnostuneita tutustumaan uusiin ihmisiin ja heidän kulttuuritaustoihinsa.
– Samalla haluamme esitellä suomalaista kulttuuria ja tarjota paikallista lähiruokaa. Oma kielitaito on karttunut, ja samalla lapsetkin saavat hyvää kansainvälisyyskasvatusta, hän suitsuttaa.
Systeemi on avoin ja luotettava.
Eeva Vesterinen
Airbnb:n houkuttelevuus perustuukin pitkälti käyttäjien omakohtaisiin kokemuksiin. Vuokraajien ja majoitusta etsivien on vakuutettava toisensa palvelun toimivuudesta. Suositteluvaatimukset ja jälkiarvostelut rohkaisevat käyttäjiä omatoimisuuteen.
Luzilla Backa on kokenut lentävän lähdön Airbnb-hostina laadittuaan ilmoituksen toukokuussa.
Kyse on perheen omistamasta kerrostaloasunnosta, joka sijaitsee rauhallisella paikalla kävelymatkan päässä Vaasan ydinkeskustasta.
– Aluksi olin kieltämättä vähän skeptinen. Asunnon luovuttaminen ventovieraalle on iso askel, kun se on kuitenkin oma koti. Muistan kuinka ensimmäisen vieraan saapuessa jännitti aika lailla, hän muistelee.
Kun kaupunkikodissa on yövieraita, Backa perheineen siirtyy muutaman kymmenen kilometrin päässä Oravaisissa sijaitsevalle mökille.
– Järjestely sopii nyt mainiosti, kun meillä on talonrakennusprojekti Oravaisissa menossa. Eikä sitä voi kieltää, etteikö vuokraaminen auta jonkin verran myös taloudellisesti, hän toteaa.
Aluksi olin kieltämättä vähän skeptinen.
Luzilla Backa
Backa sanoo yllättyneensä siitä, kuinka monipuolinen kirjo ihmisiä on ollut kiinnostunut hankkimaan yösijan vilkkaana kesäkaupunkina tunnetusta Vaasasta.
Uskonnolliset juhlat ja urheilutapahtumat aiheuttivat hetkittäin niin kovan kysynnän, että Airbnb-kohteissakin oli ”lappu luukulla”.
– Viiden nuoren venäläisen miesurheilijan joukko epäilytti hieman etukäteen. Mutta fiksusti käyttäytyvää porukkaa olivat hekin niin kuin muutkin täällä yöpyneet, hän myöntää.
Backa on laatinut kirjalliset ohjeet, ”House rules”, jotta vieraiden olisi helpompi sopeutua talon tavoille eikä mitään yllätyksiä tulisi eteen.
– Ei mitään tiukkoja määräyksiä, vaan lähinnä käytännön ohjeita. Asunnon avaimet käyn yleensä itse luovuttamassa, mikä pitää tietysti sopia etukäteen.
– Aikatauluista kiinni pitäminen erottaakin tämän toiminnan esimerkiksi hotelleista. Pyrin toki olemaan itsekin puhelimen tavoitettavissa. Joskus tuntuu, että vähän liiankin tiiviisti, nainen naurahtaa.
Kaupunkiasunnolle on riittänyt kysyntää vielä varsinaisen kesälomasesongin jälkeenkin.
Nelihenkinen mikkeliläinen Raution perhe tarvitsi Anssi-isän työmatkan takia yhdeksi yöksi majapaikan Vaasasta. Sopiva kohde löytyi parilla napin painalluksella, tällä kertaa poikkeuksellisesti Airbnb:stä.
– Monet firmat ovat sidoksissa tiettyihin hotelliketjuihin, mikä normaalisti ohjaa yöpymistä siihen suuntaan. Perheen kanssa yksityismajoitus on silti mukavampi ratkaisu kaikin puolin. Ja tietysti myös edullisempi, Anssi Rautio myöntää.
Rautiolla on lapsuusvuosiltaan kokemusta vastaavasta organisoidusta systeemistä, missä perheet ympäri Euroopan vaihtoivat lomamökkejä keskenään tietyksi ajaksi.
– Airbnb on ehkä hieman samantyylinen palvelu, mutta tietysti nettiajan mahdollisuuksiin sovellettuna.
Vielä toistaiseksi Airbnb on Anssi Rautiolle enemmän satunnainen tapa yösijan etsimiseen.
– Kerran aiemmin olen käyttänyt Jyväskylässä. Kyseessä oli opiskelija-asunto. En tiedä, menikö sellaisen vuokraaminen jo hieman harmaalle alueelle, mutta muuten homma toimi mainiosti.
Airbnb on Suomessa vielä kohtuullisen pieni tekijä, mutta levittää koko ajan enemmän lonkeroitaan myös täkäläisille majoitusmarkkinoille. Ulkomaisissa metropoleissa sen on nähty astuneen jo turhankin ärhäkästi perinteisten matkailuyrittäjien reviireille.
Sekä Eeva Vesterinen että Luzilla Backa pitävät omaa majoitustoimintaansa kuitenkin enemmän yksityisten ihmisten harrastuksena kuin hotellien kilpailijoina.
Vesterisen mielestä Airbnb:llä on oma roolinsa tarjonnan täydentäjänä.
– Esimerkiksi hotelleissa matkailijat eivät saa kohtaamisia paikallisten kanssa. Veikkaan, että tämän tyyppinen majoituspalvelu haastaa jatkossa hotellejakin kehittämään toimintaansa, hän uumoilee.
Verohallinto on luonnollisesti ottanut kantaa Airbnb:stä syntyneiden tulojen verotukseen.
Määrittelyn mukaan omassa käytössä olevan asunnon satunnaisestakin vuokraustoiminnasta syntyvä vuokratulo on veronalaista tuloa, mutta siitä saa vähentää vuokraamisesta aiheutuvat kustannukset.
Eeva Vesterisen mukaan kyseessä on jakamistalouteen liittyvä uusi ilmiö, jota verottajan puolelta tullaan tarkkailemaan koko ajan.
– Meille Airbnb-toiminta on satunnaista. Mutta jos sitä aikoo pyörittää läpi vuoden ja toiminta lähestyy ammattimaista liiketoimintaa, kannattaa olla tarkkana ja tarkistaa verottajan kanssa velvoitteet ja käytännöt, hän vinkkaa.
Luzilla Backa sanoo säästävänsä suoraan noin kolmasosan ansaitsemistaan Airbnb-tuloista verotusta varten.
– Todennäköisesti tulot ja verotus eivät nouse niin korkeiksi, koska emme vuokraa asuntoa täysipäiväisesti.
– Airbnb-systeemin kautta voin tulostaa kuitit ja sieltä näkee kaikki tulot, mutta pidän Excel-dokumenttia varmuuden vuoksi myös omaan käyttöön, hän huomauttaa.
Suomalainen matkailuala seuraa niin ikään suurella mielenkiinnolla, minkälaisen jalansijan Airbnb täällä tulee nappaamaan.
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi pitää ulkomailta tuttuja uhkakuvia mahdollisina myös Suomessa.
Rajanveto varsinaiseen elinkeinotoimintaan ei ole hänen mielestään aina yksinkertaista.
– Ymmärrän hyvin, jos esimerkiksi Pori Jazzin tai Savonlinnan Oopperajuhlien tyyppisten tapahtumien aikaan yksityiset vuokraavat tilojaan. Mutta jos vuokraus on jatkuvaa ja käytännössä täysin samanlaista liiketoimintaa kuin esimerkiksi meidän jäsenillämme, niin silloin kyseessä on jo ongelma. Pahimmillaan se voi vaikuttaa negatiivisesti matkailualan työllisyyteen, Lappi toteaa.
– Eli siis toimitaan samalla periaatteella ja pidetään hinnat edullisina, mutta jätetään yhteiskunnalliset velvoitteet kuten esimerkiksi arvonlisäverot tilittämättä.
– Viimeksi tällaisia veronkiertoon liittyviä selvityksiä on tullut ilmi Islannin Reykjavikissa. Esimerkiksi EU on toistaiseksi ollut aika voimaton asettamaan rajoja tämäntyyppiselle toiminnalle.
Reportaasi ilmestyi alun perin Suomenmaan viikkolehdessä 20.10. Lehden voi tilata täältä .