Hallitusrintama ampui alas perussuomalaisten maahanmuuttoväitteitä – "Vähemmän villoja kuin vastakerityssä lampaassa"

Välikysymys

Perussuomalaisten välikysymysviritys maahanmuutosta ja taloudesta ei saanut hallituspuolueiden rivejä sekaisin keskiviikon istunnossa.

Pääministeripuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ihmetteli sitä, että perussuomalaiset tekee välikysymyksen maahanmuutosta ja taloudesta tilanteessa, jossa Suomessa talous kasvaa, työllisyys nousee ja maahantulijoita on historiallisesti vähän.

– Sen lisäksi tässä välikysymyksessä, opposition järeimmässä aseessa jota te nyt käytätte, kysytte lakiesityksestä, luonnoksesta josta ei ole olemassa hallituksen linjausta saati edes esitystä. Tässä teidän välikysymyksessänne on vähemmän villoja kuin vastakerityssä lampaassa, Lindtman julisti.

Lindtmanin mielestä perussuomalaiset eivät osaa laittaa asioita tärkeysjärjestykseen tilanteessa, jossa pitäisi laittaa ratkaisuja hoivavelkaan, oppimisvajeeseen ja koronasta toipumiseen.

– Mihinkään näihin teillä ei ole vastauksia, vaan huudatte maahanmuuttoa. Haloo, perussuomalaiset!

Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Ville Tavio muistutti, että hallituksen kaavailema turvapaikanhakijana tulleen toimeentuloedellytyksen poistaminen on hallituksen oman esityksenkin mukaan ulkomaalaisen työnteon kannustimia vähentävä asia.

– Eli hallitus tekee sellaisen vastatyöllisyystoimen, että se vähentää työnteon kannustimia tänne saapuneilta turvapaikanhakijoilta.

Tavio näki, että vasemmistoliitto haluaa kohdella vaikkapa sotilaskoulutuksen saaneita 17-vuotiaita pieninä lapsina.

– Tai vihreät paikkaa jälleen Suomen taloutta kolmansien maiden kouluttamattomalla ja kielitaidottomalla porukalla. Keskusta näyttää vain haluavan tukea hallituksen linjaa ja puhua jostain muusta.

Kokoomuksen Wille Rydman ihmetteli hallituspuolueiden edustajien puheita pelkästä lakiluonnoksesta.

– Ikään kuin siihen ei oltaisi ollenkaan sitoutuneita. Mutta sitten jo heti seuraavassa hetkessä puolustetaankin nimenomaisesti kyseisen lakiesityksen sisältöä. Mikä sinänsä ihan luonnollista onkin, koska aika omituista olisi antaa lausuntokierrokselle sellaista lakiesitystä, jonka takana ei hallituksen poliittista tukea myöskin olisi.

RKP:n ryhmäpuheenjohtaja Anders Adlercreutz ihmetteli puolestaan väitteitä hallituksen linjan holtittomuudesta. Hän huomautti, että hallitus on sopinut ohjelmassaan alaikäisten tuloedellytyksen poistamisesta.

– Onko oikein, että 15-vuotias nuori, joka yrittää oppia kieltä, käy koulua, että hänen pitäisi tienata 3000 euroa bruttona, jotta saisi esimerkiksi Syyriaan pakolaisleiriin juuttuneen äitinsä ja isoveljensä Suomeen? Onko se oikein, onko se perhe-elämän kunnioittamista, onko se perhearvojen edistämistä, onko se hyvää kotoutumispolitiikkaa? Ei, se ei ole.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo huomautti, että perheenyhdistäminen on tehty hakijalle äärimmäisen vaikeaksi.

– Tekisi hyvää sille oikeallekin laidalle tavata näitä lapsia ja nuoria.

Välikysymykseen hallituksen puolesta vastannut sisäministeri Maria Ohisalo arveli välikysymyksessä mukana olevalta Liike Nytin Harry Harkimolta menneen ohi sen, millaisessa myllerryksessä suomalainen yhteiskunta on ollut viimeiset puolitoista vuotta.

– Suomen rajat eivät ole olleet näin tiukasti kiinni vuosikymmeniin. Suomeen ei ole tullut näin vähän turvapaikanhakijoita aikoihin. Onko todella niin, että tämä on muka rajat auki -politiikkaa? Tämä kuulostaa absurdilta, täysin absurdilta.

Välikysymyksen taloudellista osiota ruotinut valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) puuttui työperäisen maahanmuuton arvosteluun.

Saarikon mukaan osaavaa väkeä tarvitaan eri aloille niin tässä ja nyt kuin myöhemminkin, kun väestö ikääntyy.

– Vaikka sitä kuinka kiertelisi, kaartelisi ja asiaa vääntelisi, tämä yhteiskunta tarvitsee lisää työvoimaa, Saarikko painotti.