Hallitus ei peräänny henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta – Sipilän mielestä esitys on tärkeä myös isoille yrityksille

Irtisanomislaki

Hallitus ei aio perääntyä henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi puheessaan Yrittäjän päivän juhlassa, että hallitus antaa esityksen, kun valmistelu on valmis.

– Pyrimme tekemään hyvän esityksen.

Pääministerin mukaan on hyvä muistaa, miksi esitys on tekeillä: tavoite on alentaa pienten yritysten työllistämisen kynnystä.

– Pienessä yrityksessä jokainen työntekijä on avainhenkilö ja jokainen rekrytointi on merkittävä investointi, mutta samalla myös riski. Moni pienyrittäjä on kokematon rekrytoija eikä kaikilla ole varaa ostaa isojen yritysten lailla esimerkiksi rekrytointipalveluita. Liian moni on tehnyt virheen rekrytoinnissa ja joutunut kärsimään siitä niin taloudellisesti kuin henkisesti.

Sipilän mukaan tutkimuksesta tiedetään, että irtisanomiskynnyksen laskeminen lisää rekrytointeja ja myös irtisanomisia.

– Tämän myötä ihmiset päätyvät paremmin heille oikeisiin tehtäviin. Tutkimus osoittaa, että tämä parantaa tuottavuutta, tukee kasvua ja sitä kautta myös vahvistaa työllisyyttä.

Vaikka esitys koskee pienimpiä yrityksiä, se on Sipilän mukaan tärkeä myös isoille, koska pienten tuottavuus vaikuttaa myös isoihin, jotka ostavat tuotteita ja palveluita pieniltä.

– Siksi kyse on koko elinkeinoelämää ja sen työllistämiskykyä koskevasta uudistuksesta.

Pääministerin mukaan uudistus on yksi tärkeä askel tiellä, jolla Suomen työllisyysastetta nostetaan edelleen.

– Ensi vaalikaudella hyvä välitavoite on 75 prosenttia, mutta jatkossa on päästävä vielä parempaan. Se on tärkeää hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi. Mutta se on tärkeää myös jokaiselle, joka pääsee työhön, koska työ tuo merkitystä elämään ja osallisuuden kokemuksen.

Sipilän mukaan uudistus ei ole viimeinen, joka Suomen työmarkkinoilla tarvitaan.

– Työmarkkinajärjestöt ovat luoneet paljon hyvää suomalaiseen yhteiskuntaan. Tarvitsemme vastakin työnantaja- ja työntekijäliittojen työehtosopimuksia. Niiden rinnalla tarvitsemme kuitenkin entistä enemmän paikallista sopimista, joka tapahtuu yrityksessä, hän korosti.

Sipilä arveli palautteen pohjalta, että hallituksen päätös parantaa yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen työttömyysturvaa on ollut tärkeä monille yrittäjäperheille.

– Kysymys on oikeudenmukaisuudesta ja myös työllisyydestä. Yrittäjän perheenjäsenellä, joka on töissä yrityksessä ilman sen omistajuutta, pitää olla palkansaajan työttömyysturva. Kun näin on, se myös kannustaa yrittäjiä tarjoamaan työtä perheenjäsenilleen.

Pääministerin mukaan asia on nyt linjattu.

–Teemme seuraavaksi hallituksen esityksen, jotta se saadaan eduskuntaan käsiteltäväksi mahdollisimman nopeasti, hän lupasi.