Hallituksen vesihuoltoesitys kerää kritiikkiä – "Uusia Caruna-kauppoja ei pidä sallia"
Keskustan kansanedustajat Tuomas Kettunen ja Petri Honkonen arvostelevat hallituksen vesihuoltolain muutosesitystä, joka heidän mukaansa jättää oven auki kunnallisen vesihuollon yksityistämiselle.
Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että syyskuun loppuun asti lausuntokierroksella ollut hallituksen lakiesitys vesihuoltolain muuttamiseksi on herättänyt huolta lausunnonantajissa.
Lakiesityksen taustalla on Vesi on meidän -kansalaisaloite, jota koskeva maa- ja metsätalousvaliokunnan yksimielinen mietintö hyväksyttiin eduskunnassa syyskuussa 2021.
Lakiluonnoksen mukaan ”kunnan on säilytettävä alueellaan oleva kunnan määräysvallassa oleva vesihuoltolaitos ja tukkuvesihuoltolaitos määräysvallassaan”. Kansalaisaloitteen vastuuhenkilöt tulkitsevat tämän tarkoittavan, että ulkopuoliset sijoittajat voisivat ostaa vesilaitoksesta 49 prosenttia.
Keskustan Kettunen toteaa kannanotossaan, että prosentin pitäisi olla nolla.
− Kansa maksaa sijoittajien hakemat voitot, ei kukaan muu. Jos kansainväliset suursijoittajat iskevät vesihuoltoomme, on lasku kodeille ankara, hän toteaa.
Keskustan Honkonen muistuttaa, että vesihuolto on sähköverkkojen tapaan luonnollinen monopoli, eli kuluttaja ei voi turvautua vaihtoehtoiseen vedenjakelijaan.
− Jos hintoja nostetaan voittojen kasvattamiseksi, ei kansalaisella ole muuta mahdollisuutta kuin maksaa lisälasku mukisematta, hän huomauttaa kannanotossaan.
Kettusen ja Honkosen mukaan kokoomuksen kannattaisi ottaa opiksi menneistä virheistä. Molemmat viittaavat Caruna-kauppoihin eli Fortumin sähkönsiirtoverkkojen myyntiin pääosin ulkomaisten pääomasijoittajien omistamalle Carunalle Kataisen hallituksen aikana vuonna 2014.
– Uusia Caruna-kauppoja ei pidä sallia, Kettunen sivaltaa.
Edustajat huomauttavat, että kyse on myös turvallisuudesta.
− Vesihuolto on kriittistä infraa. Viime aikoina on uutisoitu, että vesihuoltomme toiminta näyttää kiinnostavan myös asiattomia tahoja. Turvatoimia kiristetään. Ei meidän pidä päästää kansallista vesihuoltoa ulkomaisiin käsiin. Vedenjakelun turvallisuus ja toimivuus on sijoittajien voittoja tärkeämpää, Kettunen katsoo.
Hallituksen lakiesitystä arvostelevat oppositiosta myös SDP:n kansanedustaja Pinja Perholehto ja vihreiden kansanedustaja Veronika Honkasalo.
– Vesi on perusoikeus ja elämän edellytys, kriittinen osa valtion infrastruktuuria. Meillä ei ole varaa missään olosuhteissa ottaa riskiä siitä, että korvaamattomista vesivaroistamme päättäisivät sijoittajat, Perholehto toteaa kannanotossaan.
− Koko eduskunta asettui tukemaan Vesi on meidän -kansalaisaloitetta. Nyt Orpon hallitus ei kunnioita tätä tahtotilaa, Honkasalo kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.
Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Tere Sammallahti sanoo puolestaan olevansa pettynyt opposition ”vimmaan pelotella suomalaisia” vesihuoltolain uudistamisesta.
Hänen mukaansa eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnössä tuodaan selvästi esille, että kategorinen vesihuoltoinfran pakkososialisointi tai myyntikielto eivät ole välttämättä juridisesti edes mahdollisia eivätkä palvele monella tavalla järjestettyjä kuntien vesiyhtiöitä tai vesiosuuskuntia.
− Kuntien nykyinen määräysvalta vesilaitoksissa turvataan, kunnille annetaan etuosto-oikeus vesilaitoksissa ja yleisesti vesilaitosten omistamiseen liittyvä sääntely kiristyy. Näin ollen vesihuollon hallinnointi järjestetään niin, että määräysvalta pysyy suomalaisilla nyt ja tulevaisuudessa, Sammallahti rauhoittelee.