Hallituksen isku leipomoalan yötyökorvauksiin suututti vasemmisto-opposition
Hallituksen esitys leipomoalan lakisääteisen yötyökorvauksen poistosta kuohutti vasemmisto-oppositiota eduskunnan tiistain istunnossa.
Työministeri Arto Satosen (kok.) saliin tuomalla esityksellä kumotaan leipomotyölain ainoa jäljellä oleva pykälä, joka on koskenut leipomoalan yötyökorvausta. Hallitus perustelee esitystä leipomoalan saattamista lainsäädännössä vastaavaan asemaan suhteessa kaikkiin muihin toimialoihin.
Vasemmistopuolueissa laskettiin, että uudistus saattaa merkitä leipomotyöntekijöille jopa yli 1000 euron tulonmenetystä kuukaudessa.
SDP:n Niina Malm näki esityksen noudattavan Orpon hallitukselle ominaista kaavaa.
– Ensin hallitus muuttaa lainsäädäntöä ja sen jälkeen sanoo, että työehtosopimuksessa sovitaan asioista tarkemmin.
Malmin mukaan työehtosopimusneuvottelut aukeavat tämän syksyn aikana, mutta hallitus ehtii jo romuttaa työehtosopimuksen tuomat etuudet, jolloin neuvottelut itsessään tulevat vaikeutumaan.
– Mikä tarkoittaa taas sitä, että hallitus on itse toiminnallaan jo etukäteisesti määrittänyt, mitä tulee päättää. En tiedä, onko tämä oikeudenmukaista ja avointa päätöksentekoa.
Vasemmistoliiton Pia Lohikoski huomautti, että korotus on kello 22:n ja 6:n välisenä aikana tehdystä työstä vähintään sata prosenttia.
– Leipomoalan 5 200 työllisestä noin 3 200 on tehnyt yötyötä, ja siten lakimuutos vaikuttaa heihin. Yötyön osuus palkasta voi SELin mukaan olla jopa 20 – 30 prosenttia.
Lohikosken mukaan hallitus ajattelee, että kaikki suomalaisen työelämän vähänkin edistykselliset asiat voidaan ja pitää purkaa ja rikkoa niin kauan kuin tämä hallitus on vallassa.
– Tässä nyt käytännössä siis pelataan vain työnantajien pussiin.
Perussuomalaisten Jorma Piisinen näki asian oppositiota tyrmistyttäneellä tavalla yötyötä tekevien alojen välisenä tasa-arvokysymyksenä. Hän muistutti, että yötyö aiheuttaa etenkin naisille rintasyövän riskiä.
– Ja jos nyt mietitään sitä rintasyöpäriskiä, niin kyllähän meillä on muitakin aloja, missä naiset työskentelevät yöllä, niin tämä on sellainen seikka, että meidän täytyy ajatella sitä sitten kautta linjan.
SDP:n Krista Kiuru ei ollut uskoa kuulemaansa.
– Koska tästähän voisi nopeasti sanoa, että tällä logiikallahan sillä ei siis ole väliä, saavatko elintarviketeollisuuden yötyöntekijät lisää rintasyöpää, koska te olette sitä mieltä, että se on tasa-arvoteko, että näin tapahtuisi. Kyllä tämä meno alkaa tässä salissa olla todella käsittämätöntä. Pitäisi vähän miettiä, mitä tässä salissa puhutaan, Kiuru puuskahti.
Piisinen sanoi, ettei tiedä ilmaisiko hän itseään väärin vai ymmärrettiinkö hänen lausuntonsa tahallaan väärin.
– Yritin sanoa sitä, että tätä asiaa näistä rintasyöpätapauksista täytyy tarkastella tasapuolisesti kaikilla aloilla, kun yötyötä tehdään. En näe tässä vaiheessa mahdollisena sitä, että se tuomitaan vain leipomotyöntekijöiden riskiksi ja sillä ikään kuin puolustellaan tätä lakia.
Työministeri Satonen sanoi pitävänsä outona, että vain yhdellä yötyötä tekevällä toimialalla palkkauksesta päätetään lailla, kun se kaikilla muilla toimialoilla tehdään TESillä.
– Jostain syystä tänne on jäänyt pykälä vielä 1996, niin että tämä on sinne jäänyt, kun kaikki muut pykälät tästä laista on poistettu.
Satonen myönsi, että yötyöhön liittyy tiettyjä riskejä, mutta sen vuoksi ovat hänen mukaansa olemassa työturvallisuuslaki ja työaikalaki.
Esitys lähti työelämä‑ ja tasa-arvovaliokuntaan mietinnön laatimista varten.