Hallituksen esitysluonnos: Opintolainahyvitystä voisi saada Itä- ja Pohjois-Suomen tietyissä osissa lähes 9 000 euroa – hyvityksen saajia arvioidaan olevan alle 700
Hallituksen esitysluonnoksen mukaan alueellista opintolainahyvitystä voisi saada enintään 8 800 euroa.
Kokeilu toteutettaisiin 25 kunnassa Pohjois- ja Itä-Suomessa vuosina 2023–2026. Kokeilukuntia olisi Kainuun, Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnista.
Esityksen mukaan kokeilun kohdejoukkoon kuuluisivat vuonna 2023 ylemmän korkeakoulututkinnon, ammattikorkeakoulututkinnon tai ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon Suomessa tai vastaavan tutkinnon ulkomailla suorittaneet, jotka ovat saaneet tutkinnon suorittamisen aikana opintotukea.
Kohdejoukkoon kuuluisivat myös vuonna 2023 alemman korkeakoulututkinnon Suomessa tai vastaavan tutkinnon ulkomailla suorittaneet, jotka on otettu suorittamaan pelkästään alempaa korkeakoulututkintoa ja jotka ovat saaneet tutkinnon suorittamisen aikana opintotukea.
Kela valitsisi kohdejoukkoon kuuluvista satunnaisotannalla puolet varsinaiseen kokeiluryhmään. Loput kohdejoukkoon kuuluvista muodostaisivat kokeilun verrokkiryhmän. Näin saataisiin esitysluonnoksen mukaan tietoa alueellisen opintolainahyvityksen vaikutuksista yksilön käyttäytymiseen ja asuinpaikan valintaan.
Esityksen mukaan Kela myöntäisi alueellisen opintolainahyvityksen niille kokeiluryhmään valituille henkilöille, joilla on opintolainaa, jotka ovat asuneet vähintään 12 kuukautta kokeilualueella ja jotka täyttävät ehdotetun lain mukaisen työskentelyehdon.
Alueellisen opintolainahyvityksen myöntämiseksi edellytetään henkilön olevan työ-, virka- tai muussa palvelussuhteessa tai toimivan yrittäjänä kokeilun aikana. Työskentelyä ei edellytettäisi kokeilualueella.
Esitysluonnoksessa ehdotetaan varattavaksi kuuden miljoonan euron kolmivuotinen siirtomääräraha alueellisten hyvitysten ja kokeilun toimeenpanokustannusten maksamiseen.
Määrärahan mitoituksessa on luonnoksen mukaan varauduttu siihen, että alueellisen opintolainahyvityksen seurauksena kokeilualueelle muuttavien tai sinne jäävien määrä kolminkertaistuisi nykyisestä. Tällöin määrärahatarpeeksi tulisi 5,4 miljoonaa euroa ja alueellisen opintolainahyvityksen saajien määräksi noin 672 henkilöä.
Viime viikolla hallitus esitteli talousarvioesityksen ensi vuodelle ja kertoi, että budjetissa varaudutaan käynnistämään alueellisen opintolainahyvityksen kokeilu osaavan työvoiman saatavuuden parantamiseksi.
Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki alueellisen opintolainahyvityksen kokeilusta sekä muutettavaksi väliaikaisesti tuloverolakia. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2023.
Luonnos lähti lausunnolle tänään.