Halla-ahon sote-käännös hämmästytti MTV:n tentissä – maakuntahallinto kelpasi vielä hetki sitten

Kuntavaalit

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-aho näkemykset sote-uudistuksen tarpeesta hämmentävät.

Halla-aho totesi tiistai-iltana MTV:n kuntavaalitentissä, että hän uudistaisi sosiaali- ja terveyspalveluita ”kehittämällä nykyistä järjestelmää”. Nykyhallituksen ajama maakuntahallintoon pohjautuva sote-uudistus sai häneltä kritiikkiä.

– Tässä on sekoitettu sote-järjestelmän uudistusta, joka ei tuo yhtään lisää rahaa järjestelmään. Sen sijaan hallinnon uudistus itsessään syö niitä resursseja, joita tarvittaisiin palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen, Halla-aho sanoi.

Ylen kuntavaalitentissä (11.5) Halla-aho sen sijaan sanoi, että suurin osa kunnista ei enää taloudellisesti suoriudu omista velvoitteistaan, ja siksi sote-palveluita pitää siirtää leveämmille hartioille, ”oli niiden nimi maakunta tai hyvinvointialue”.

– Me olemme aina suhtautuneet myönteisesti maakuntahallintoon sinänsä, jos se tarkoittaa sitä, että kuntien palveluja, joista ne eivät itse suoriudu, siirretään maakuntatasolle – ja toisaalta valtion tasolta siirretään myös alueellista päätäntävaltaa lisää sinne alueille, Halla-aho sanoi vajaat neljä viikkoa sitten.

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson hämmästeli Halla-ahon puheita MTV:llä.

– Olen kyllä hyvin yllättynyt perussuomalaisten ajatuksesta, että mitään ei tarvitsisi tehdä. Ettekö ole havainneet sitä, että pienemmissä kunnissa ylitykset kuntatalouteen tulevat yleensä siitä sotesta, hän kysyi.

Halla-ahon takinkäännökseen tarttuivat Twitterissä Helsingin Keskustan pormestariehdokas Eeva Kärkkäinen ja keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä.

– Siis sanoiko Halla-aho just, että soteuudistusta ei tarvita, Kärkkäinen äimistelee.

– Siis mitä tämä on Halla-aho ja perussuomalaiset? Muuttuuko teillä mieli tästä sotesta jotenkin kuun vaiheiden mukaan vai miten, Kärnä kysyy.