Gluteenittomia leipomotuotteita vedetään myynnistä etyleenioksidijäämien vuoksi
Useita gluteenittomia leipomotuotteita vedetään myynnistä niiden sisältämien etyleenioksidijäämien vuoksi, kertoo Ruokavirasto.
Takaisin vedettävien tuotteiden joukossa on Keskon Pirkka gluteeniton auringonkukansiemensämpylä, SOK:in Rainbow Gluteeniton Sämpylä ja Mr. Panininin gluteenittomia panineita. Fazer Leipomot ilmoitti jo viime viikolla vetävänsä myynnistä useita gluteenittomia leipomotuotteitaan.
Myynnistä pois vedettävien erien valmistukseen käytetyssä ksantaanikumissa (E415) on mitattu lainsäädännön rajat ylittävä määrä etyleenioksidia, joka luokitellaan syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Ruokaviraston mukaan etyleenioksidin ei kuitenkaan tiedetä pieninä pitoisuuksina aiheuttavan välitöntä vakavaa terveyshaittaa. Tuotteita ei kuitenkaan tulisi käyttää.