Finnair ohjaa Dubain-lentonsa pois Iranin ilmatilasta ainakin tämän viikon ajan: "Toki haluamme kiertää Irakin ja Iranin konfliktialueen ilmatilan"

Iran

Finnair lentää Dubain-lentonsa ainakin tällä viikolla Saudi-Arabian ilmatilan kautta, yhtiöstä kerrotaan STT:lle. Lento on kulkenut osin Iranin ilmatilan kautta.

Finnairin viestintäpäällikkö Mari Rouvin mukaan yhtiön tilannearvioon ovat vaikuttaneet sekä Iranin ohjusiskut Irakissa sekä ukrainalaiskoneen lento-onnettomuus Iranissa.

– Toki haluamme kiertää Irakin ja Iranin konfliktialueen ilmatilan. Näin varmasti kaikki tekevät, Rouvi sanoo.

Dubain-lento on yhtiön ainoa alueen yllä kulkeva lento. Irakin ilmatilassa Finnairilla ei ole liikennettä.

Muutos reittiin pidentää lennon kestoa.

– Tänään lentoaika on pari tuntia pidempi. Lento tekee tankkausvälilaskun Ateenassa, viestintäpäällikkö kertoo.

Sen sijaan lentoja Dubaihin ei aiota perua. Finnair lentää kohteeseen kuusi kertaa viikossa.

Rouvi sanoo, että arviossa on otettu huomioon yleisen turvallisuustilanteen mukaan myös Yhdysvaltain ilmailuhallinnon (FAA) ohjeistus.

FAA on kieltänyt maan kaupallisia lentoyhtiöitä lentämästä Irakin lisäksi Iranin ja Persianlahden ilmatilassa.

– Seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti päivittäin, Rouvi sanoo.

Myös monet muut suuret lentoyhtiöt ovat ohjanneet lentonsa pois Iranin ja Irakin ilmatilasta Iranin ohjusiskun jälkeen.

Iran ampui yön aikana 22 ohjusta kohti kahta Irakissa sijaitsevaa amerikkalaisjohtoisen liittouman käyttämää tukikohtaa.

Esimerkiksi eurooppalaiset lentoyhtiöt Lufthansa ja Air France ovat ilmoittaneet, etteivät ne toistaiseksi lennä Irakin tai Iranin ilmatilan yli.

Myös aasialaiset yhtiöt, kuten Singapore Airlines, Malaysia Airlines ja taiwanilainen EVA Air ovat CNN:n mukaan reitittäneet Euroopan-lentonsa uudelleen. Singaporelaislentoyhtiö on keskeyttänyt lennot Iranin ilmatilassa, ja kaksi muuta yhtiötä välttävät sekä Irakin että Iranin ilmatilaa.

Arabiemiraattien Emirates-lentoyhtiö on perunut ainakin tältä päivältä Dubain ja Bagdadin väliset reittilentonsa. Lentojen peruutuksista Irakiin ovat ilmoittaneet myös Flydubai, Gulf Air ja Kuwait Airways.