Iran ampui ohjuksia ainakin kahteen tukikohtaan, joihin on sijoitettu Yhdysvaltain ja liittouman joukkoja – ”Raivoisa kosto on alkanut”

Iran

Iran on ampunut Irakissa ohjuksia kahteen lentotukikohtaan, joihin on sijoitettu Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukkoja. Asiasta kertovat sekä Iranin vallankumouskaarti että Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon.

– Noin kello 17.30 (Washingtonin paikallista aikaa) 7. tammikuuta Iran laukaisi yli kymmenen ballistista ohjusta Yhdysvaltain armeijaa ja liittouman joukkoja vastaan Irakissa, puolustusministerin avustaja Jonathan Hoffman kertoi tiedotteessa.

– On selvää, että ohjukset laukaistiin Iranista ja ne oli kohdistettu ainakin kahteen Irakin sotilastukikohtaan al-Asadissa ja Erbilissä, joihin on sijoitettu Yhdysvaltain armeijan ja liittouman henkilöstöä.

Pentagonin mukaan tukikohdat ovat olleet valmiustilassa, sillä Iran on aikaisemmin osoittanut suunnittelevansa hyökkäystä joukkoja vastaan.

Yhdysvaltain viranomaiset kertovat, että tiedossa ei ole yhdysvaltalaisia uhreja, mutta vahinkoja tullaan vielä selvittämään. CNN:n saamien viranomaistietojen mukaan Ain al-Assadiin kohdistetut ohjukset eivät osuneet yhdysvaltalaisten asuttamille alueille.

Irakin turvallisuuslähteet ovat kertoneet CNN:lle, että iskujen uhrien joukossa on irakilaisia. Vielä ei ole selvää, onko uhrien joukossa haavoittuneita vai kuolleita.

CNN:n saamien tietojen mukaan 13 ohjuksista olisi ammuttu Ain al-Asadiin ja kaksi Erbiliin.

Ain al-Asadin tukikohta sijaitsee Länsi-Irakissa, noin 200 kilometriä Bagdadista. Erbil sijaitsee Irakin Kurdistanissa.

Puolustusministeriö vahvistaa ulkoministeriön välityksellä STT:lle, että Irakissa toimivat suomalaiset rauhanturvaajat ovat kunnossa. Suomalaiset toimivat Erbilin alueella.

Suomalaisosaston vahvuus on tällä hetkellä 78.

Saksan puolustusvoimat kertoo Deutsche Wellen mukaan, että sen joukot Irakissa ovat turvassa. Median mukaan suurin osa saksalaisjoukosta on sijoitettu kurdialueille.

CNN:n tietojen mukaan Iran on uhannut iskeä Yhdysvalloissa, jos maa vastaa Irakissa tehtyihin iskuihin. Iran uhkaa myös iskeä Israelin Haifaan ja Arabiemiraattien Dubaihin, jos Irania pommitetaan.

Vallankumouskaarti vaatii Yhdysvaltoja vetämään joukkonsa alueelta.

– Vallankumouskaartin raivoisa kosto on alkanut, kaarti kirjoitti viestipalvelu Telegramissa New York Timesin mukaan.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif tviittasi aamulla paikallista aikaa, että Iran puolusti itseään ja vetosi YK:n peruskirjan 51. artiklaan.

Artiklassa puhutaan siitä, miten jäsenvaltiot voivat toimia, jos ne joutuvat aseellisen hyökkäyksen kohteeksi.

– Emme tavoittele kärjistymistä tai sotaa, mutta puolustamme itseämme kaikilta aggressioilta.

Iranin valtiontelevision mukaan kyseessä on kosto Yhdysvaltain viimeviikkoisesta iskusta, joka tappoi iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin ja irakilaisen puolisotilaallisen järjestön johtajan Abu Mahdial-Muhandisin.

Iranilaismediat kertoivat iskusta tunteja sen jälkeen, kun Suleimanin hautajaisia vietettiin tämän kotikaupungissa. Isku tapahtui aamuyöllä paikallista aikaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump reagoi iskuun Twitterissä vakuuttamalla, että kaikki on hyvin, ja hän myös kertoi antavansa lausunnon keskiviikkoaamuna paikallista aikaa.

– Tähän asti kaikki on hyvin. Meillä on ylivoimaisesti tehokkain ja parhaiten varusteltu armeija kaikkialla maailmassa! presidentti tviittasi.

Iskujen jälkeen turvatoimia vahvistettiin Valkoisen talon ympäristössä CNN:n mukaan.

Median mukaan puolustusministeri Mark Esper ja ulkoministeri Mike Pompeo kävivät Valkoisessa talossa tiistaina paikallista aikaa.

Irakin Kurdistanin pääministeri Mesrur Barzani kertoi CNN:n mukaan Twitterissä puhuneensa Pompeon kanssa.

– Ehdotin myös tapoja lieventää ja hillitä tilannetta, Barzani tviittasi.

Diplomaattilähteiden mukaan Esper on ollut yhteydessä Irakin pääministeriin.