Ex-ministeri Ilkka-Pohjalaisessa: Tämän takia keskustan kannatus jämähti

Politiikka

Miksi vanhoista kolmesta suuresta puolueesta juuri keskusta on joutunut eniten vaikeuksiin ja sen kannatus näyttää jämähtäneen paikoilleen?

Tähän kysymykseen keskustavaikuttaja, ex-ministeri Tytti Isohookana-Asunmaa pyrkii vastaamaan Ilkka-Pohjalaisen kolumnissaan.

Isohookana-Asunmaa katsoo, että keskusta on halunnut saada itsensä näyttämään aiempaa liberaalimmalta.

– Epämääräisellä modernilla ja liberaalilla politiikalla ei kuitenkaan ole kansan aitoa enemmistöä. Se vieraannuttaa, tekee välinpitämättömäksi. Liberaalilta saattaa puuttua kyky suvaita ”vääriä” näkemyksiä.

– Monikulttuurisuusideologian korostaminen saattaa loukata suomalaisten arvoja ja perinteitä. Kansanvaltaisuuden, yhteisöllisyyden ja kansallisuustunteen tukahduttamisella voi olla vaikutuksensa keskustapuolueen kannatukseen.

Historiantutkija korostaa, että keskusta on leimallisesti suomalainen puolue, joka on halunnut korostaa suomalaisuutta, äidinkielen ja kansallisen kulttuurin edistämistä väheksymättä vieraita kulttuureja.

– Terve kansallismielisyys muodostaa yhä keskeisen käyttövoiman konsensuspolitiikallekin. Ja isänmaanrakkaus on vahva piirre suomalaisuudessa.

– Onko keskusta joutunut nyt väärälle tielle?

Viimeisimmät mielipidemittaukset ovat osoittaneet, ettei politiikan syksy ole tuonut suuria muutoksia puolueiden eduskuntavaalikannatukseen.

Hallituksen valtiovarainministeripuolue keskusta on jäänyt selvin luvuin jälkeen kokoomuksesta, SDP:stä ja perussuomalaisista.

Taannoisessa Ylen mittauksessa hienoisesti petrannut keskusta ylsi 12,6 prosentin kannatukseen.

Kommentit (1)

 • Lukija64

  Isohookana -Asunmaa on samoilla linjoilla kuin monet entiset puoluesihteerimme. Muutakin porukkaa sieltä löytyy, esim. H Niemelä&kumppanit.
  Kaikki menee kuitenkin puolueen arvopohjaan ja periaateohjelmaan. Kummastakaan ei saa tavallinen puolueen jäsen mitään konkreettista tukea toiminnalleen. Pitkä litania arvoja ja vielä pitempi liturgia periaateohjelmassa.
  ”HISTORIANTUTKIJA korostaa, että keskusta on leimallisesti suomalainen puolue, joka on halunnut korostaa suomalaisuutta, äidinkielen ja kansallisen kulttuurin edistämistä väheksymättä vieraita kulttuureja”

  ”Terve kansallismielisyys muodostaa yhä keskeisen käyttövoiman konsensuspolitiikallekin. Ja isänmaanrakkaus on vahva piirre suomalaisuudessa.Monikulttuurisuusideologian korostaminen saattaa loukata suomalaisten arvoja ja perinteitä. Kansanvaltaisuuden, yhteisöllisyyden ja kansallisuustunteen tukahduttamisella voi olla vaikutuksensa keskustapuolueen kannatukseen”
  Eipä tuohon ole kyllä mitään lisättävää.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen