Europarlamentaarikko Hakkaraiselta raju kolumni Keskisuomalaisessa – väittää toimittajista 80–90 prosenttia olevan punakaartilaisia
Keskisuomalaisessa on julkaistu europarlamentaarikko Teuvo Hakkaraisen (ps.) raju vierailijakolumni, jossa hän muun muassa väittää toimittajakunnasta 80–90 prosenttia olevan punaviherkaartilaisia. Lisäksi kolumnissa sanotaan, että ajankohtaisohjelmien ”erityisasiantuntijoina” on aina samat ”punakhmerit”.
Todellisuudessa toimittajien puoluekannoista ei ole olemassa yksiselitteistä tutkimusta tai tietoa. Esimerkiksi Ilkka Ruostesaaren eliittejä tarkastelleen tutkimuksen mukaan suomalaisen joukkotiedotuseliitin eli toimituksen pomojen keskuudessa kannatetuin puolue oli kokoomus, jota kannatti heistä puolet. Aineisto on vuodelta 2011.
Avonius ja kumppanit (2016) puolestaan selvittivät tutkimuksessaan koulutusalan yhteyttä yliopisto-opiskelijoiden poliittiseen orientaatioon. Tutkimuksen mukaan journalistiikan ja viestinnän opiskelijoiden suosituimmat puolueet olivat vihreät (47,7 %), vasemmistoliitto (27,3 %) ja SDP (11,4 %).
Tutkimuksen mukaan kuitenkin myös monilla muilla koulutusaloilla vihreät ja vasemmistoliitto olivat suosituimmat puolueet. Vertailussa vain lääketieteen, kauppatieteen ja tietojenkäsittelytieteen opiskelijat poikkesivat tästä. Tutkimus ei myöskään käsitellyt työssä olevia toimittajia, vaan opiskelijoita.
Esimerkiksi Faktantarkistukseen perehtynyt Faktabaari on jutussaan ja tutkijatohtori Ilmari Hiltunen tviittiketjussaan avannut sitä, mitä suomalaisten toimittajien puoluekannoista tiedetään.
Lisäksi Hakkaraisen kolumnin mukaan kaikki yhteiskunnan kerrokset ja instituutiot ylistävät ja kumartavat kilpaa erilaisia seksuaalisia perversioita.
– Paljaan takapuolen näyttäminen jossain kulkueessa on sitä suurinta sivistystä Suomessa. Myös monet yritykset ovat lähteneet tähän apinointiin mukaan, Hakkarainen kirjoittaa.
Keskisuomalaisen varapäätoimittaja Inkeri Pasanen sanoo STT:lle, että lehdessä julkaistaan Keski-Suomen alueen meppien kolumneja kerran kuussa. Jokaisella alueen mepilllä eli Henna Virkkusella (kok.), Mauri Pekkarisella (kesk.) ja Teuvo Hakkaraisella (ps.) on kolumnivuoro vuorotellen.
Pasanen sanoo, että ennen Hakkaraisen tuoreen kolumnin julkaisua pohdittiin, onko kolumnissa faktavirheitä ja sitä, onko se Julkisen sanan neuvoston (JSN) journalistin ohjeiden mukainen.
Pasasen mukaan esimerkiksi kohdassa, jossa väitettiin toimittajakunnasta 80–90 prosenttia olevan punaviherkaartilaisia, sanottiin alun perin asian olevan tutkitusti näin.
– Poistimme sanan tutkitusti (ennen julkaisua), kosta tällaista tutkimustulosta ei ole löydettävissä. Tämä on Hakkaraisen oma mielipide.
Ennen kolumnin julkaisua Keskisuomalaisessa pohdittiin myös useaa muuta kolumnin kohtaa kuten pride-kulkuetta ja ennallistamista käsitteleviä mielipiteitä.
– JSN on lähtenyt siitä, että mielipiteellisessä tekstissä ei suoranaisia virheitä pitäisi olla, mutta kuitenkaan faktantarkistuksen ei tarvitse olla niin tarkkaa kuin se on uutistekstissä.
Pasasen mukaan KSML toki aina pohtii, mitä lehdessä julkaistaan, mutta etenkin europarlamentaarikkojen kohdalla julkaisematta jättäminen on kuitenkin aina korkean kynnyksen takana.
– Katsomme, että äänestäjillä on oikeus tutustua jokaisen valitsemansa europarlamentaarikon mielipiteisiin ja muodostaa niistä sitten oma näkemyksensä, Pasanen sanoo.
Keskisuomalainen on myös tehnyt Hakkaraisen kolumnista jatkojuttuja. Yhdessä niistä on haastateltu journalistiikan emeritusprofessoria Raimo Salokangasta, joka kuvaa Hakkaraisen kolumnia tyypilliseksi räksytykseksi.
Hakkarainen lisäksi pyytää Keskisuomalaisen myöhemmin julkaistussa jutussa ennallistamisasetuksen puolesta äänestäneiltä anteeksi, koska sanoi näiden toiminnan näyttävän maanpetokselta.
Kolumnissaan Hakkarainen myös väittää, että Helsingin kaupunginjohtaja Juhana Vartiainen marssi pridekulkueen kärjessä huulet punattuina.
Todellisuudessa Vartiaisella ei ollut kulkueessa huulipunaa, vaan Vartiaisesta on julkaistu somessa kuvamanipulaatio, jossa hänellä näyttää olevan huulipunaa. Hakkarainen kommentoi myöhemmin Keskisuomalaiselle, ettei se muuta asiaa.