EU taivuttaa Turkkia avukseen – vaikea neuvottelupäivä edessä
EU-maiden johtajilla on tänään edessään vaikea puristus, sillä Turkki pitäisi saada hyväksymään eilisiltana laaditut ehdot hallitsemattoman muuttoliikkeen suitsimiseksi.
Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu on parhaillaan Brysselissä neuvottelemassa yhteistyön yksityiskohdista. Yhteistyön tavoitteena on kitkeä salakuljettajien bisnes palauttamalla Kreikan saarille saapuvat turvapaikanhakijat Turkkiin.
Turkki on ollut mukana suunnitelman laadinnassa, mutta se vaatii avusta kovaa hintaa. EU-maiden johtajat sopivat eilisiltana omista reunaehdoistaan, joita Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on käynyt aamulla läpi Davutoglun kanssa.
EU-maat vaativat muun muassa, että Turkin on muutettava lainsäädäntöään siten, että kaikilla maahan palautettavilla on yhtäläiset oikeudet turvapaikanhakuun. Turkin on myös kohennettava pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden elinoloja.
Kokouslähteiden mukaan Turkki ei hyväksy sitä, että EU sanelee sille ehtoja lakimuutoksista. Tämä on kuitenkin keskeinen edellytys sille, että palautukset voidaan toteuttaa kansainvälisten sopimusten mukaisesti.
Toinen ongelmakohta liittyy Turkin vaatimukseen maan EU-jäsenyysneuvottelujen vauhdittamisesta. Kypros vastustaa raivokkaasti päätöstä uusien neuvottelukohtien avaamisesta. Kyproksen mukaan Turkin pitää ensin tunnustaa Kyproksen asema itsenäisenä valtiona.
Turkin ja Kyproksen välit ovat olleet jäissä siitä lähtien, kun Turkki miehitti saaren pohjoisosan vuonna 1974.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli illalla vaitonainen EU-maiden neuvottelukannan sisällöstä.
Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja koskeva linjaus on jätetty hyvin väljäksi. Päätös uusien neuvottelukohtien avaamisesta halutaan jättää tulevaisuuteen. Turkki tuskin hyväksyy näin löysää muotoilua.
Turkin pääministeri vakuutti Brysseliin tullessaan, että EU:n ja Turkin välisessä sopimuksessa ei ole kyse kaupankäynnistä.
– Olen varma, että saavutamme tavoitteemme pakolaisten auttamisessa ja syvennämme suhteitamme, Davutoglu sanoi.
Kaikkien EU-maiden johtajien on tarkoitus palata neuvottelupöytään iltapäivällä