EU-johtajat koolla Brysselissä ratkomassa pakolaiskriisiä
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on toiveikas, että EU:n ja Turkin neuvotteluissa saavutetaan sopimus pakolaiskriisin hoidosta.
EU-maiden huippukokouksia johtava Donald Tusk puolestaan toivoo, että kaikki osapuolet hyväksyvät sopimuksen tänään.
Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo, että Turkilla on oikeus odottaa apua pakolaisasiassa.
EU-maiden ja Turkin johtajat ovat juuri kokoontumassa keskustelemaan pakolaiskriisistä Brysselissä.
EU tarvitsee Turkin apua, sillä maa voi halutessaan rajoittaa pakolaisten tuloa Eurooppaan.
Yhteistyön käynnistäminen on ollut vaikeaa, sillä Turkki suhtautuu epäillen EU:n avunpyyntöön. Maan mielestä EU on herännyt kriisiin liian myöhään eikä ole huomioinut Turkin kantamaa vastuuta pakolaisista.
Turkki vaatii yhteistyön vastineeksi vähintään kolmen miljardin euron apupakettia ja viisumivapautta EU-alueelle. Viisumivapauden myöntäminen yli 70 miljoonan asukkaan maalle Syyrian naapurissa epäilyttää monia EU-maita.
Turkin ja Venäjän välinen selkkaus mutkistaa huippukokouksen asetelmia. EU-maat yrittävät edistää yhteistyötä Venäjän kanssa äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa, mikä on yksi keino puuttua pakolaiskriisin perussyihin.
Ampumalla alas venäläishävittäjän Turkki provosoi Venäjää ja sotki EU-maiden pyrkimyksiä rakentaa laajaa rintamaa Isisiä vastaan.
EU:n ulkorajavalvonnan vahvistaminen sekä turvapaikan hakemisen mahdollistaminen Euroopan ulkopuolelta parantaisivat selkeästi mahdollisuuksia valvoa, ketkä tulevat, arvioi Anneli Jäätteenmäki Uuden Suomen blogissaan sunnuntaina.
– Näin heikoimmilla ja hätää kärsivillä olisi paremmat mahdollisuudet hakea turvapaikkaa kuin nyt, mutta samalla maahanmuuton hallitseminen olisi viranomaisille helpompaa.
Tähän mennessä muuttoliikettä on pyritty kontrolloimaan vapaan liikkuvuuden rajoittamisella ja rajatarkastuksilla.
– Nämä toimet eivät ole kestävä ratkaisu, vaan ohimenevä helpotus pitkittyneeseen kriisiin, Jäätteenmäki arvioi.