Etujärjestön johto kyllästynyt vastuullisten lihantuottajien syyttelyyn: "Monen viljelijän mitta alkaa täyttyä, sillä he tekevät parhaansa"
Kampanjat lihansyönnin vähentämiseksi ja lihantuottajien syyttely sosiaalisessa mediassa ovat valitettavan usein arkipäivää ilmastonmuutoksen torjumista koskevassa keskustelussa.
Näin kirjoittavat MTK:n viestintäjohtaja Klaus Hartikainen ja ympäristöjohtaja Liisa Pietola Aamulehden Mielipide-palstalla.
Heidän mielestään viljelijät ovat täysillä tukemassa kunnianhimoista hiilineutraaliuustavoitettamme.
– Monen viljelijän mitta alkaa täyttyä, sillä he tekevät parhaansa tärkeässä ja raskaassa työssään, kaksikko kirjoittaa.
Ilmastotoimien keinovalikoimasta tulisi heidän mukaansa käydä asiallista ja ratkaisuhakuista keskustelua.
– Nyt ilmastoviestinnän tunnepitoista keskustelua hallitsevat ilmastotieteen tutkijoiden ja hiilensidonnan asiantuntijoiden sijaan aivan muut intressitahot.
Ruuan ilmastoargumentit ovat MTK:n näkemyksen mukaan usein globaaleja, vaikka samat ratkaisut eivät toimi joka paikassa.
– Ilmastonmuutospaneeli IPCC:n raportin mukaan kotieläintuotannolla on ruokaturvan kannalta tärkeä sijansa alueilla, jotka ovat maataloudelle erityisen haastavia ilmasto-olojen, maaperän tai muiden syiden takia. Merkittävä osa Suomea on tällaista aluetta, Hartikainen ja Pietola toteavat.
Suomalainen liha tuotetaan kirjoittajien mukaan vastuullisesti.
– Lihantuotanto muuntaa pelloilla kasvavan biomassan arvokkaaksi valkuaiseksi. Lihatuotteilla on Suomessa tärkeä merkitys ravitsemukselle, ruokakulttuurille ja maaseudun elinvoimaisuudelle.
MTK-johtajien mielestä tärkein ilmastotoimi on siirtyä uusiutuvan energian käyttöön, mutta myös maatalous tekee osansa.
– Suomessa tuotettua ruokaa voi syödä hyvillä mielin ja kotimaisten kasvisten syöntiä kannattaa lisätä. Vastuullisella ruuallamme on kasvavaa kysyntää myös vientituotteena, he muistuttavat.