Etujärjestön johto kyllästynyt vastuullisten lihantuottajien syyttelyyn: “Monen viljelijän mitta alkaa täyttyä, sillä he tekevät parhaansa“

Lihantuotanto

Kampanjat lihansyönnin vähentämiseksi ja lihantuottajien syyttely sosiaalisessa mediassa ovat valitettavan usein arkipäivää ilmastonmuutoksen torjumista koskevassa keskustelussa.

Näin kirjoittavat MTK:n viestintäjohtaja Klaus Hartikainen ja ympäristöjohtaja Liisa Pietola Aamulehden Mielipide-palstalla.

Heidän mielestään viljelijät ovat täysillä tukemassa kunnianhimoista hiilineutraaliuustavoitettamme.

– Monen viljelijän mitta alkaa täyttyä, sillä he tekevät parhaansa tärkeässä ja raskaassa työssään, kaksikko kirjoittaa.

Ilmastotoimien keinovalikoimasta tulisi heidän mukaansa käydä asiallista ja ratkaisuhakuista keskustelua.

– Nyt ilmastoviestinnän tunnepitoista keskustelua hallitsevat ilmastotieteen tutkijoiden ja hiilensidonnan asiantuntijoiden sijaan aivan muut intressitahot.

Ruuan ilmastoargumentit ovat MTK:n näkemyksen mukaan usein globaaleja, vaikka samat ratkaisut eivät toimi joka paikassa.

– Ilmastonmuutospaneeli IPCC:n raportin mukaan kotieläintuotannolla on ruokaturvan kannalta tärkeä sijansa alueilla, jotka ovat maataloudelle erityisen haastavia ilmasto-olojen, maaperän tai muiden syiden takia. Merkittävä osa Suomea on tällaista aluetta, Hartikainen ja Pietola toteavat.

Suomalainen liha tuotetaan kirjoittajien mukaan vastuullisesti.

– Lihantuotanto muuntaa pelloilla kasvavan biomassan arvokkaaksi valkuaiseksi. Lihatuotteilla on Suomessa tärkeä merkitys ravitsemukselle, ruokakulttuurille ja maaseudun elinvoimaisuudelle.

MTK-johtajien mielestä tärkein ilmastotoimi on siirtyä uusiutuvan energian käyttöön, mutta myös maatalous tekee osansa.

– Suomessa tuotettua ruokaa voi syödä hyvillä mielin ja kotimaisten kasvisten syöntiä kannattaa lisätä. Vastuullisella ruuallamme on kasvavaa kysyntää myös vientituotteena, he muistuttavat.