Ensimmäinen erä uutta koronarokotetta saapuu Suomeen ensi viikolla – Kohderyhmänä ovat mRNA–rokotteita karttavat ihmiset, Nohynek kertoo Lääkärilehdessä

Koronarokote

Uutta koronarokotetta on tulossa Suomeen ensi viikolla 21. helmikuuta alkaen, ja sen jakelu aloitetaan sitä seuraavalla viikolla, Lääkärilehti kertoo.

Novavax–lääkeyhtiön kehittämä Nuvaxovid-koronarokote itsessään sisältää piikkiproteiinia.

mRNA–rokotteissa proteiinin valmistamisen koodi sisältyy rokotteeseen ja ihmisen elimistö itse tuottaa sitä, lehti selvittää.

Nuvaxovid-koronarokote on siis valmistettu mRNA–rokotteita perinteisemmällä teknologialla.

– Olemme ajatelleet, että tällä voitaisiin rokottaa niitä, jotka eivät halua mRNA–rokotteita, ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo Lääkärilehdelle.

Lehden mukaan Nuvaxovid on vaihtoehto myös ihmisille, jotka ovat saaneet mRNA–rokotteesta jonkin vakavan lääketieteellisen haitan.

Alun perin arvioitiin, että uutta rokotetta saataisiin ensimmäisessä erässä Suomeen noin 30 000 annosta, mutta määrää on saatu nostettua.

Nyt rokotetta on tulossa ensin alle satatuhatta, ja lisää tulee pitkin kevättä, Lääkärilehti kertoo.

– Yhtenä pläjäyksenä ei silti pysytä antamaan kaikille rokotetta haluaville. Kuntien on suunniteltava hyvin, miten tavoitetaan rokottamattomia ja järjestetään jakelu niin, ettei tule haaskuuta, sanoo Nohynek.