EK tutki: Seinäjoen seutu jo viidettä kertaa Suomen vetovoimaisin paikka yrittää – "Kärkikymmenikössä silmiinpistävän paljon läntisen Suomen ja etelän seutuja"

Yrittäjyys

Seinäjoen seutukunta on arvioitu Suomen vetovoimaisimmaksi paikaksi yrityksille, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton Kuntaranking-tutkimuksesta.

Seinäjoen seutukunta oli jo viidettä kertaa Suomen ykkönen. Toisella sijalla on Rauman seutu ja kolmannella Salon seutu.

Kyselyyn vastanneiden yritysten mukaan oman kotikunnan yritysilmasto on heikentynyt vuoden 2019 jälkeen. EK:n kahden vuoden välein toteutettavassa tutkimuksessa hyödynnetään yrityksille suunnattuja kyselyitä sekä kuntatalous- ja yrittäjyystilastoja.

Vertailussa on mukana 25 seutukuntaa. Kuntaranking-kyselyyn vastasi joulu–tammikuussa yhteensä reilut 2  100 yritysjohtajaa.

EK:n mukaan yritysten toimintaedellytykset kehittyivät eritahtisesti eri puolilla maata.

–  Kärkikymmenikössä on silmiinpistävän paljon läntisen Suomen ja etelän seutuja. Vertailun häntäpää painottuu itäiseen Suomeen ja kaakkoon, EK:n tiedotteessa kerrotaan.

Koronavuoden takia yritysten kriittisyys on kasvanut. Enemmistö yrityksistä antaa silti plus-merkkisen arvion paikallisesta elinkeinopolitiikasta, sijaintipaikan sopivuudesta ja yleisestä yritysilmapiiristä.

Pienemmillä paikkakunnilla ja kehyskunnissa kuntapäättäjiä arvioitiin keskimäärin suopeammin kuin isoissa keskuskaupungeissa.

–  Voimakkain tyytymättömyys kohdistui julkisen sektorin ja yritysten väliseen työnjakoon palvelutuotannossa. Erityisesti pitkän linjan yrittäjät kokivat jäävänsä yrityspalveluiden väliinputoajiksi, jos kunnat panostavat liian yksipuolisesti joko käynnistysvaiheen yrityksiin tai suuryrityksiin. Myös osaajapula on yleistä, sanoo EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen tiedotteessa.