Elinkeinoministeri Olli Rehn: Ruotsi ja Saksa voidaan ottaa kiinni
Suomi on jäänyt taloudessa pahasti jälkeen muista Pohjoismaista ja Saksasta, muistuttaa elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).
Hallituksen ajamalla kilpailukykysopimuksella pyritään parantamaan nopeasti ja olennaisesti suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja siten kykyä työllistää.
– Mikäli kilpailukykysopimus saa riittävän kattavuuden ja myös alakohtaisissa neuvotteluissa onnistutaan kesään mennessä, voimme saavuttaa Ruotsin tason yksikkötyökustannuksissa vuoteen 2017 ja Saksan vuoteen 2020 menneessä, Rehn totesi maanantaina Vaasassa.
Rehnin mukaan Suomen suurin haaste on kykenemättömyys uudistuksiin.
Ongelmat ovat rakenteellisia ja ilmentävät heikkoa kilpailukykyä.
Siksi lääkkeetkin tulee ministerin mielestä kohdentaa rakenteellisten ongelmien ratkaisuun ja työn ja tuotannon kilpailukyvyn parantamiseen.
– Talouden kasvu lähtee yrityksistä. Hallituksen toimet tähtäävätkin nimenomaan yritysten toimintaympäristön parantamiseen, jotta investoinnit ja kasvu saadaan liikkeelle.
Kilpailukykysopimukseen liittyy paikallisen sopimisen ja henkilöstön edustuksen kehittäminen.
– Tällä tuodaan päätöksentekoa sinne missä työllisyys- ja kilpailukykyasiat ovat suoraan iholla – siis yrityksiin, Rehn muistutti.
– Paikallinen sopiminen ei ole sanelua, vaan nimenomaan sopimista, mikä edellyttää vahvaa luottamusta ja kumppanuutta työpaikoilla.
Kilpailukykysopimuksen syntymisessä avainroolin noussut Palvelualojen ammattiliiton hallitus saa torstaina vieraakseen pääministeri Juha Sipilän.
PAMin hallitus torjui kilpailukysopimuksen yllättäen toissa perjantaina.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti, ettei sopimus etene ellei suurempi osa SAK:n liitoista ole mukana.
PAM on SAK:n liitoista jäsenmäärältään suurin.
PAM on halunnut saada suuremman varmuuden veroalennuksista ennen kuin se voi aloittaa neuvottelut kilpailukykysopimuksesta.