Elinkeinoministeri Lintilä budjettikeskustelussa: Investoinnit globaalisti ilmastonmuutoksen varassa

Budjettikeskustelu

Investointeja saadaan tällä hetkellä liikkeelle globaalitasolla vain ilmastonmuutoksen kautta, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Lintilä otti asian puheeksi eduskunnan budjettikeskustelussa esitellessään työ- ja elinkeinoministeriön ensi vuoden budjettia.

– Ilmastonmuutos on ainut globaali draiveri investointeihin tällä hetkellä. Te ette löydä mitään muuta globaalia kuin ilmastonmuutos, jolla me voitaisiin saada investointeja liikkeelle, ja maailma huutaa tällä hetkellä investointeja.

Lintilän mukaan muun muassa korkotasot ovat sen vuoksi alhaisia, että investointeja ei saada liikkeelle.

– Ne ovat epäterveen alhaalla, ministeri totesi.

Elinkeinoministeri muistutti, että ilmastonmuutos luo myos teollisia mahdollisuuksia.

– Muun muassa vähähiilisyys sekä bio- ja kiertotalous ovat aloja, joilla meillä on ainutlaatuista osaamista jo nykyisin sekä syntyvillä yrityksillä valtava potentiaali menestyä kansainvälisesti. Suomalaiset ratkaisut ovat vastauksia ilmastonmuutoksesta johtuviin haasteisiin.

Lintilän mukaan vähähiilisyyteen ja kiertotalouteen panostetaan ensi vuonna lisää.

Kivihiilen käytöstä luopumista kannustetaan Lintilän mukaan tulevien kolmen vuoden aikana 90 miljoonan euron lisävaltuudella, josta ensimmäinen 30 miljoonaa ensi vuonna.

– Lisäkannusteena tuemme kivihiilen käytön korvaavia investointeja, jotka mahdollistavat kivihiilestä luopumisen ennen vuotta -25.

Keskustan Hannu Hoskonen painotti biotalouden olennaista merkitystä maaseudun ja koko Suomen työpaikkojen lisäämisessä.

Hoskonen sanoi lukeneensa edellispäivänä kauhulla Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen, jossa Kajaanin lähelle tuleva tuulivoimapuisto evättiin.

– Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös kumottiin ja todettiin, että sudet kuulemma häiriintyvät siitä, kun tuulimyllyjä on tulossa siihen Kajaanin lähelle. Jos todella on tässä maassa asiat niin, että alueilla liikkuvien susien sielunelämä häiriintyy sen takia, että biotalouteen tulee investointeja, niin kyllä minä sanon, että ollaan aika pitkälti menossa metsään.

Hoskonen sanoi tietävänsä kyllä, ettei tuomioistuimen arvostelu ole soveliasta.

– Mutta tässä tapauksessa ehdottomasti on.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) summasi, että opposition jättämistä vastalauseista päätellen hallituksen työvoima- ja elinkeinopolitiikalla on hyvin laaja, koko eduskunnan kattava tuki.

– Siellä on perussuomalaisilta lausumia, mutta ei juuri määrärahaehdotuksia. Kokoomuksella on tehokasta katumista: siellä osoitetaan määräraha semmoisiin, joita laiminlyötiin edelliskaudella määrätietoisesti. Sikäli uusilla ministereillä on hyvät selkänojat eduskunnassa lähteä töitä tekemään, Koskinen näki.