Eläinten internet mullistaisi maatilojen arjen – "Tyhmistä laitteista saadaan viisaita sensoreiden ja antureiden avulla"

5G

Hankekoordinaattori Lauri Ojala haluaa valjastaa tekoälyn varmistamaan eläinten hyvinvointia niin maatiloilla kuin kotitalouksissakin.

Jotta tämä olisi mahdollista maatiloille pitäisi saada 5G-verkko ja niin kutsuttu Internet of things (IoT), joka tarkoittaa tietoverkon ulottumista perinteisten päätteiden ulkopuolelle erilaisiin laitteisiin.

Kyse on Ojalan mukaan ennen muuta turvallisuuden varmistamisesta.

Hän ottaa esimerkiksi äskettäin sattuneen sikalapalon Merikarvialla, jos kuoliaaksi paloi 250 eläintä.

– Juuri tällaisia tapauksia voitaisiin ennaltaehkäistä eläinten internetin avulla. Tyhmistä laitteista saadaan viisaita sensoreiden ja antureiden avulla.

Jos esimerkiksi sikalan poistopuhallin alkaisi kuumentua liikaa, siinä oleva sensori havaitsisi asian ja pysäyttäisi laitteen, Ojala maalailee.

5G ja IoT voisivat hänen mukaansa korvata myös maatilan perinteisen vakuutusriskienarviointijärjestelmän.

– Älyratkaisut tulisivat siten korvaamaan vakuutuksia.

Saksassa vastaavat järjestelmät ovat jo käytössä. Suomessa tilanne voisi olla Ojalan mukaan aivan vastaava. Osaamisesta se ei ainakaan ole kiinni.

– Haasteena on se, että Suomessa liikenne- ja viestintäministeriö on myöntänyt 5G-oikeudet vain mobiilioperaattoreille. Ne pitäisi saada kaikille maatiloille, Ojala vaatii.

Hänen mielestään asia tulisi kirjata myös eläinten hyvinvointilakiin.

– Lain pitää edistää älykkäitä ratkaisuja ja yhteiskunnan on mahdollisuuksien mukaan suojeltava eläimiä vahingoilta.

Ojala näkee, että älylaitteet olisivat ratkaisu myös maatalouden kannattavuuteen. Sen kautta pienetkin tilat voisivat tuottaa esimerkiksi erilaisia lajikkeita kustannustehokkaasti mutta monimuotoisesti.

– Näin saataisiin vientiin volyymia, kun järjestelmien yhdistyessä eri tilat tuottaisivat samaa tuotetta.

Ojala kävi kertomassa ajatuksistaan eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle eläinsuojelulain valmistelemisen yhteydessä. Lakiin tuli vaatimus koirien siruttamisesta.

– Tällä haluttiin päästä eroon pentutehtailusta ja koirien salakuljetuksesta Suomeen, valiokunnan jäsen, kansanedustaja Lasse Hautala (kesk) toteaa.

Hänen mukaansa maatiloilla nautakarja on jo varsin hyvin rekisterissä, sikojen ja muiden osalta se ei toistaiseksi oikein ole mahdollistakaan.

Hautala uskoo, että eläinyksiköiden kasvaessa tullaan tulevaisuudessa varmasti nykyistä enemmän ottamaan käyttöön erilaisia turvallisuusratkaisuja.

– Jo nyt vakuutusyhtiöt suosittelevat erilaisiin laitteisiin palovaroittimia. Nämä myös alentavat vakuutusmaksuja, hän kertoo.  

– Eläinyksiköiden kasvaessa tullaan tulevaisuudessa varmasti nykyistä enemmän ottamaan käyttöön erilaisia turvallisuusratkaisuja, Lasse Hautala sanoo. (Kuva: Maria Seppälä)