“Eivätkö kansanedustajat tunne oman puolueensa esityksiä?“ – Keskustan Könttä moittii kokoomuksen autoilulinjauksia sekaviksi

Liikenne

Keskustan kansanedustaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Joonas Könttä katsoo kokoomuksen sekoilevan liikenteen verotuksessa.

Hän huomauttaa, että kokoomuksen puoluekokous on ylimpänä päättävänä elimenä hiljattain asettanut lähivuosien tavoitteeksi autoverosta luopumisen. Autoveroa maksetaan uusista ja käytettynä maahantuotavista autoista.

Kokoomus rahoittaisi puoluekokouksen tavoitteen mukaan autoveron poiston korottamalla kaikilta auton omistajilta perittävää vuotuista ajoneuvoveroa sekä lisäkiristyksellä liikennepolttoaineiden verotukseen.

Ensi vuoden budjetissa autoveron tuottoarvio on 795 miljoonaa euroa.

– En ymmärrä, miksi kokoomus maksattaisi autoveron poiston erityisesti vanhempien bensa- ja dieselautojen omistajilla. Tämä ei ole oikein, Könttä sanoo tiedotteessa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä tarkensi puolueen esitystä kertomalla, että autovero poistettaisiin neljässä vuodessa. Samalla ajoneuvoveron perusveroa korotettaisiin puolella autoveron nykyisestä määrästä, siis noin 400 miljoonalla eurolla.

Kokoomuksen esittämä ajoneuvoveron korotus tarkoittaa keskimäärin 130 euron vuosikorotusta autoa kohden. Monilla vanhemmilla bensa- ja dieselautoilla korotus olisi tätäkin suurempi, arvioi Könttä.

– Samalla tämä tarkoittaa, että kokoomuksen puoluekokouksen linjauksen mukaisesti bensan ja dieselin veronkorotuksella katettavaksi jää toinen puolikas autoveron poiston veromenetyksestä. Tarvittava 400 miljoonan euron lisäkorotus bensan ja dieseliin veroon nostaisi litrahintaa noin 10 sentillä, Könttä laskee.

Tuntuva korotus polttoaineiden verotukseen iskisi kovaa kuluttajien lisäksi myös elinkeinoelämän kilpailukykyyn, kun kuljetuskustannukset kasvaisivat, keskustaedustaja toteaa.

Soppa sakeni Köntän mukaan entisestään, kun kuluneella viikolla kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen ja Jukka Kopra yllättäen esittivät, että ajoneuvoveroa tulisikin eduskuntaryhmän ja puolueen esittämästä poiketen alentaa esimerkiksi maaseudulla.

Kansanedustaja Arto Satonen (kok.) on myös peräänkuuluttanut ajoneuvoveron alentamista siellä missä joukkoliikenne ei toimi, keskustaedustaja sanoo.

– Kokoomuksen kansanedustajien vaatimukset ovat täysin ristiriidassa kokoomuksen puoluekokouksen tavoitteen ja eduskuntaryhmän kertoman kanssa.

– Kokoomus oli vielä viime viikolla korottamassa ajoneuvoveroa, ei suinkaan laskemassa. Eivätkö kokeneet kokoomuksen kansanedustajat tunne edes oman puolueensa ja eduskuntaryhmänsä veroesityksiä, Könttä ihmettelee.