“Keskustan on valittava rohkeasti, kenen asiaa se ajaa” – viime syksyn puheenjohtajakisan yllätysnimellä riittää näkemyksiä

Puolueen pitäisi käydä syvällistä keskustelua siitä, miksi se on olemassa, Ilkka Tiainen sanoo
Keskusta

Viime kesänä moni hieraisi silmiään, kun mediassa levisi uutinen keskustan neljännestä puheenjohtajaehdokkaasta. Harva oli kuullutkaan eteläpohjalaisesta Ilkka Tiaisesta alias Ike Novikoffista; päätoimittajasta, yrittäjästä ja maanviljelijästä. 

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana Tiainen oli asunut peräti neljällä mantereella kuudessa eri maassa, joten Suomessa hän oli ollut näkymättömämpi tekijä. Varhaisvuosistaankin Tiainen vietti ison osan Saksassa, jossa hänen isänsä opiskeli Steiner-pedagogiikkaa. 

Puheenjohtajakampanjakiertueella sanavalmis ja asioihin perehtynyt Tiainen yllätti monet myönteisesti.  

– Eihän se mikään hörhö olekaan, kommentoitiin. 

Eteläpohjalaista pokkaa tosin vaati ilmoittautua puskista hallituspuolueen puheenjohtajapeliin. 

Rohkean ratkaisun ensimmäinen edellytys oli se, että Tiaisen leipätyöt oli kaikki peruttu koronan vuoksi. Hänen piti tehdä mainoselokuvia Sveitsiin ja Saksaan, mutta äkkiä raja olikin kiinni. Aikaa jäi kampanjointiin. 

– Se oli sopiva kesäkeikka, vaimo Olga Novikova hymyilee. 

Taustalla oli kuitenkin myös isompia asioita, kuten halu tehdä työtä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi. Ulkomailla vietetyt vuodet näyttivät sen toimivuuden uudessa valossa.  

Tiainen vaikutti aikanaan keskustanuorissa, mutta antautui sitten sarjayrittäjyydelle ja maailmanvalloitukselle. Keskustalainen tausta on vahva.

Isoisä on kunnallisneuvos, joka heilutti puheenjohtajan nuijaa Alavuden kunnanhallituksessa vuosikymmeniä. Vanhemmat taas olivat molemmat aikoinaan töissäkin keskustalla. 

– Olen seitsemännen polven kepulainen. Neljä polvea tulee isän puolelta ja kolme äidin. Minut on pistetty alullekin puoluekokousmatkalla, Tiainen väittää vakavalla naamalla. 

Hankala siitä on kepulaisemmaksi pistää. 

Ilkka Tiainen nousi estradille syyskuussa Oulussa pidetyssä puoluekokouksessa. Hän sai keskustan puheenjohtajavaalissa 22 ääntä. Kuva: Petra Pöyliö

Keväällä Tiaisesta tuntui, että nyt olisi aika päästää ulos vuosien varrella kertyneet ideat. 

– Minulla on paljon ajatuksia siitä, miten voidaan helpottaa ihmisten taakkaa esimerkiksi verotukseen liittyen tai uusia palveluita kehittämällä.  
 
Oli puheenjohtajakisaan mukaan lähdössä sitäkin, että keskustan tilanne hirvitti. Tiainen halusi antaa oman panoksensa kansanliikkeen elvyttämiseksi. Hän myöntää tunteensa tarvetta myös hieman sekoittaa muiden ehdokkaiden kampanjapakettia.  

– Minulla oli joka paneelissa uusi avaus. En suostunut vain toistamaan yhtä ja samaa loitsua pitäjästä toiseen. 

Yksi Tiaisen isoista ehdotuksista oli, että Suomessa pitäisi siirtyä Sveitsissä käytössä olevaan parlamentaariseen hallintomalliin, jossa kaikki puolueet ovat hallituksessa. 

– Vaaleissa hävinnytkin puolue saa yhden ministerin. Olisi kaikkien etu, että asioita hoidettaisiin mahdollisimman hyvin ja pitkäjänteisesti. Nykysysteemissä mennään vuorotellen eteen- ja taaksepäin. 

En suostunut vain toistamaan yhtä ja samaa loitsua.

Karjalan evakkona Alavudelle tulleen isoisänsä rakentamalla tilalla Tiainen tuntee olevansa kotonaan. Vuosien maailmalla riekkumisen jälkeen ei tee mieli lähteä mihinkään. 

Talon takana välkehtii Sapsalampi, keittiön ikkunasta näkyy isovanhempien asuttama talo. Tontilla on myös seitsemän saunaa. Ei tarvitse kylpeä aina samoilla lauteilla.  

Perheen kaksi tytärtä ovat koulussa ja päiväkodissa. Tiaisella ja tutkijavaimo Olga Novikovalla on kummallakin oma työpisteensä viihtyisässä olohuoneessa.  

Takassa palaa tuli, ja uusin perheenjäsen, nelikuukautinen Australian paimenkoira Smokey, virittelee leikkejä makuualustallaan. Uunissa tuoksuu Tiaisen erikoisuus savuahvenlasagne, jota kohta päästään maistamaan. 

Idylli mikä idylli. 

– Suomi on ihana maa. Se on yksi asia, josta Ilkka on halunnut puhua ihmisten kanssa, Novikova hymyilee toimittajan ja kuvaajan ihasteluun. 

Ruokapöydässä Tiainen kertoo puheenjohtajakampanjan olleen hieno kokemus. 

– Yhtenäkään päivänä ei satanut. Aamulla saatettiin uida Itämeressä ja illalla Kallavedessä. Meillä on valtavan kaunis maa. 

Tärkeää oli myös saada asetella korvia kentän pulssille. 

– Se oli arvokas kokemus. Sain ihmisiltä paljon informaatiota. 

Ilkka Tiainen nauttii maaseudun rauhasta sukutilalla maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen. Kuva: Maria Seppälä

Sitä kentän sykettä Tiainen haluaa välittää edelleen.

Keskusta on hänelle rakas. Hän alleviivaa olevansa niin alkiolainen kuin olla voi, mutta puolueen nykypolitiikka saa mieheltä satikutia. 

Hän luettelee hallitusohjelman kynnyskysymyksiä ja väittää, että keskusta on antanut periksi monessa kohtaa: yrittäjien verotus nousee, maa- ja metsätaloutta on kuormitettu uusilla kustannuksilla eikä talous- ja työllisyyskehitys ole mitenkään hyvässä jamassa. 

Rehellisyyden nimissä on toppuuteltava, ettei hallitusohjelmaa sorvatessa koronasta ollut tietoakaan, joten ainakin viimeksi mainittu menee sen piikkiin. 
 
Eniten Tiaista sapettaa turpeen verotuspäätös sekä Euroopan unionin Next Generation Europe -hanke, joka Tiaisen mielestä on suuri huijaus. Hänen mukaansa jo hankkeen nimittäminen EU-tukipaketiksi on pahan luokan virhe. 

– Uuden sukupolven Eurooppa -hanketta on yritetty saada läpi vuosikymmeniä siinä onnistumatta. Nyt sitä ujutetaan tätä kautta. Sen toteutuminen tarkoittaa, että meille tulee kolmas veroaste. Muutos on niin iso, että se vie meiltä itsenäisyyden lopullisesti, Tiainen väittää. 

Nyt olisi hänen mielestään aidon keskustelun paikka. 

– On väärä kysymys miettiä, onko kyseessä väliaikainen vai pitkäaikainen ratkaisu. Tätä pitäisi katsoa perustuslain näkökulmasta. 

Tiainen on kesästä asti kantanut mukanaan perustuslakivaliokunnan mietintöä, jossa todetaan, ettei pakettia tule hyväksyä. 

– Minua väitetään populistiksi, mutta tämän paperin perusteella hanke ei ole perustuslainmukainen. 

Kosmopoliittia ottaa päähän myös se, että suomalaispoliitikot jatkuvasti hokevat, miten pieni maa Suomi on. 

– Suomi on valtavan iso maa Euroopasta katsottuna. Meillä on luonnonvaroja ja bruttokansantuotteemme on astronominen. Arvovaltaa on, jos se vain osataan ottaa. 

Nuorena Tiaisella oli kiire pois Suomesta. Vielä 15 vuotta sitten ei olisi ollut tarvetta puolustaa itsenäisyyttä yhtä kiihkeästi. 

– Ymmärrys sen arvosta on lisääntynyt sitä mukaa, kun suhde maahan ja edellisten sukupolvien työhön on vahvistunut. 

Keskustan on valittava rohkeasti, kenen asiaa se ajaa.

Paitsi mannerten välinen kulkija Tiainen on myös sarjayrittäjä. Jo alakouluikäisenä hän piti jäätelökioskia. 17-vuotiaana hän perusti tietokoneita ovelta ovelle myyneen yrityksen.  

Sittemmin on ollut autovuokraamoa ja omaa televisiokanavaa. Viimeisimmäksi ensin Amerikassa ja Afrikassa lanseerattu Good TV ja sittemmin Suomessa Posi TV:nä aloitellut yhtiö, jonka ideana oli levittää hyviä uutisia muun uutistulvan ankeuden lomaan. Yhtiö kuitenkin joutui nöyrtymään koronan edessä.  

Yksi Tiaisen suurista hankkeista on myös omarahoitteisesti tuotettu dokumenttielokuva, joka etsii visiota Euroopalle. Jatko-osa on suunnitteilla. 
 
Nyt Tiaisella on ollut aikaa viljellä sukutilan maita ja tehdä metsähommia. Samalla visiot ovat eläneet ja vahvistuneet, niin Suomen, Euroopan kuin keskustankin osalta. 

– Keskustan on valittava rohkeasti, kenen asiaa se ajaa, hän painottaa. 

Keskustalla on mahdollisuus kuntavaaleissa torjuntavoittoon, Ilkka Tiainen uskoo. Kuva: Maria Seppälä

Tiaisen mielestä nyt ollaan paniikissa eikä ymmärretä kuunnella kenttää. 

– Ei käsitetä myöskään päätösten vaikutuksia maaseutuun eikä noudateta omia periaatteita. Siitä seuraa epävarmuus, jota yritetään paikata jos jonkinlaisilla vippaskonteilla. Pitäisi pysyä omalla tontilla. Epärehellisellä miellyttämisellä ei pitkälle pötkitä, Tiainen lataa. 

Hän korostaa, että pitää käydä syvällistä keskustelua siitä, miten yhteisiä asioita hoidetaan ja miksi keskusta on olemassa.

Kuntavaaleissa on pystyttävä tekemään äänestäjille selväksi, että asiat ovat erilaisia valtakunnan ja kunnan tasolla. 

– Meillä on mahdollisuuksia torjuntavoittoon, jos saamme ihmiset näkemään, että edelleen välitämme tästä maasta. Että keskusta on kunnallisessa päätöksenteossa luottopuolustaja. 

Parituntisen aikana on tullut selväksi, että Tiaisella on paljon näkemyksiä ja myös rohkeutta sanoa suolaisetkin ajatukset ääneen.

Aika monen mielessä saattaa silti edelleen väijyä kesällä herännyt kysymys: mikä mies tämä Tiainen oikein on? 

– Ilkka ei mahdu mihinkään lokeroon. Hän on niin monipuolinen ja luova eikä koskaan anna periksi. Oikeudenmukaisuus on kaikessa punaisena lankana, jo 14 vuotta miehensä rinnalla elänyt Olga-vaimo sanoo. 

Tiainen ei käy kiistämään vaimonsa määritelmää. 

– Oikeudentunto ohjaa vahvasti toimintaani. Olen niin monessa sopassa uitettu, ettei minulla ole ongelmaa perustella eriäviä mielipiteitäni. Toisaalta olen valmis aina vaihtamaan näkemystä, jos tarjolla on parempia perusteluja. 

Tiaisen omia perusteluita tullaan taatusti vielä kuulemaan. Ensin ovat edessä kuntavaalit ja sitten – kuka tietää. Ihan heti Ilkka Tiaisen politiikan taivaalle pilkahduksiaan luova tähti ei ole sammumassa. 

Juttu on julkaistu alunperin Suomenmaan kuukausilehdessä 1/2021. Lehden voit tilata täältä.

Kommentit (3)

  • Lukija90

    Tiainen sanoi sen eli pitää uskaltaa olla omansa eikä pyllistellä sinne sun tänne. Hän olisi saanut uuden vaihteen puolueen kannatukseen,mitä ei näillä poliittisilla broilereilla saaatu eikä saada. Seuraavaan pj.-valintaan ehdokkaaksi. Nyt tarvitaan tekoja sekä uusi tekijä,ei vanhoja sanoittajia ja jatkuvaa puhumista,selittelyä plaa,plaa,plaaaa.

  • Mustikka

    Tiainen on väriläiskä Keskustaan. Kannattaa kuunnella miehen ajatuksia, niissä on järkeä.

  • Lukija63

    Lukija90 ja Mustikka ovat epäilöitä nykyiselle puolueen johdolle. Se ei lupaa hyvää jos ovat kuitenkin asiassa mukana. Tiaisella on liian vieras käsitys Euroopan 750 miljardista jota kyllä tarvitaan. Saisiko hän muutettua Sveitsin tapaan että kaikki eduskuntapuolueet muodostaisivat halliotuksen. Sitä en minäkään vastusta mutta se olisi iso miltei mahdoton saada läpi perustuslakiimme Pelkällä yksinkertaisella lailla se ei ole mahdollista. ARVOSTELIJAT voisivat ottaa huomioon myös sen tosiasian joka sotki keskustan yhtenäisyyttä että – puolueväki oli jo asennoitunut Annukan puoluejohtajuuteen seuraavan puoluejohtajana mutta sitten hänen raskautensa ja Sipilän yllätysero ei sopinut yhteen. Siihen tiukkaan saumaan sitten tunki toinen nainen joka kuitenkin joutui sitten väistymään epäonnistumisten kautta kun Annukka oli valmis tehtävään. NYT MENNÄÄN NÄILLÄ – eikä tosikepulainen aseta kapuloita rattaisiin – ainakaan ennen kunnallisvaaleja. Ilkka Tiainen on Alavuden kunnallisvaaliehdokkaana päätoimittajatittelillä. Toivottavasti hänen avullaan saadaan siellä perussuomalaisia hillittyä.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen