"Eihän kellään ole varaa hävitä sellaisia summia!" – Eduskunnassa tahtoa laskea rahapelien tappiorajaa

”Sairas rahapelijärjestelmä on verhottu kiillotettuihin mainosmateriaaleihin”
Eduskunta

Mihin perustuu 2 000 euron raja? Eihän kellään ole varaa hävitä sellaisia summia!

Tätä tivasi nyt-liikkeen Harry Harkimo sisäministeri Maria Ohisalolta (vihr.), kun eduskunnassa käytiin tiistaina lähetekeskustelu arpajaislain uudistamiseksi.

Syyskuun alusta lähtien Veikkauksen peliautomaatit ovat edellyttäneet käyttäjiltään tappiorajan asettamista.

Nopearytmisten pelien, kuten peliautomaattien, yhteiset tappiorajat ovat 1–500 euroa päivässä ja 1-2 000 euroa kuukaudessa.

Hallituksen lakiesityksen tavoitteena on lievittää rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja muun muassa kaikkiin Veikkauksen peleihin laajenevalla pakollisella tunnistautumisella ja pelikatolla. Lisäksi hallitus aikoo vahvistaa Veikkauksen monopoliasemaa.

Nykyinen tappioraja nostettiin tikun nokkaan myös kokoomuksen ja kristillisdemokraattien riveissä.

– Ministeri Ohisalo, teidän taustallanne, köyhyystutkijana, olisi tietenkin voinut olettaa, että te tiedätte, mitä pelihaitat ja peliongelmat aidosti aiheuttavat, ja sitä kautta laki olisi voinut olla paljon kunnianhimoisempi, kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo piikitteli.

–  2 000 euroa, se on kova määrä, 24 000 euroa vuodessa. Olisiko mitenkään mahdollista, että valiokunta kävisi nyt läpi tätä 24 000 euron potentiaalista häviötä per vuosi, koska tämä on paljon? 

Myös kokoomuksen Timo Heinonen haluaisi laskea rajaa.

– Tulee vähän sellainen olo, että tämä raja on niin korkea siksi, että on voitu sanoa, että ”me tarjoamme kyllä tappiorajaa”, mutta ei se auta näitä ihmisiä, jotka näiden peliongelmien kanssa taistelevat. Toivon, ministeri, että tähän vielä puuttuisitte. 

Sisäministeri Ohisalo vastasi kritiikkiin kertomalla, että on valmis tarkastelemaan kokonaisuutta myös jatkossa.

Pelaamisessa ei näyttänyt olevan iloa, kun pieniä eläkkeitä pelattiin vimmalla pois.

Hanna-Leena Mattila

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen kutsui suomalaista rahapelijärjestelmää sairaaksi.

– Sairas rahapelijärjestelmämme on verhottu Veikkauksen kiillotettuihin mainosmateriaaleihin, joiden avulla kipukohtia yritetään peitellä. Meille kerrotaan joka kerta toisensa jälkeen, kuinka rahapelitoimintaa kehitetään vastuullisemmaksi ja kuinka Veikkauksen voittovaroja käytetään hyvään tarkoitukseen. Kerta toisensa jälkeen näiden selityksien varjolla sairas pelijärjestelmämme saa lisää elinaikaa, ja poliitikot siunaavat sen säilymisen keskuudessamme. 

Tynkkynen syytti hallitusta siitä, ettei arpajaislain uudistamisen yhteydessä haluta puuttua ruokakauppojen ”uhkapeliluoliin”.

Keskustan Hanna-Leena Mattila kiitteli sitä, että peliongelmia ryhdytään suitsimaan lainsäädännön tasolla.

– Muistan jo vuosikymmenien takaa apeailmeisten mummojen ja pappojen rivit pelikoneiden äärellä. Pelaamisessa ei näyttänyt olevan iloa, kun pieniä eläkkeitä pelattiin vimmalla pois. 

Ohisalo sanoi tunnistavansa kansanedustajien kuvailemat traagiset ihmiskohtalot.

– Se on asia, johon pitää puuttua, ja sen takia täällä on työkaluja. Totta kai kunnianhimon taso voisi aina olla vieläkin kovempi. 

– Täällä oli keskustelua peliautomaattien sijoittelusta. Erilaisia näkemyksiä on esitetty tässäkin salissa siitä, pitäisikö heti kaikki siirtää. Olen oman näkemykseni aiemmin esittänyt. Tämä hallituksen esitys lähtee nyt siitä, että katsotaan tätä sijoittelua yhdessä ja tehdään tällaisia omavalvontasuunnitelmia näiden pelikoneiden hallussapitäjien ja Veikkauksen kanssa, eli lisää valvontaa tännekin puolelle.