Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Henkilö
Juha Marttila toivoo, että uusi maatalousministeri ottaisi kopin parlamentaarisen maatalouskomitean perustamisesta. (Kuva: Jari Laukkanen)

Ei kannata, ei arvosteta – MTK:n puheenjohtaja joutui toteamaan kentällä, että vasta sota tai nälänhätä palauttaa maatalouden kunnian

Juha Marttila vaatii maatalouden kustannusten nousun viemistä kaupan hintoihin
Lauri Heikkilä 21.5.2022 10:00, muokattu 19.5.2022 14:47
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa
a– a+
Henkilö

– Milloin tämä maailman meno muuttuu niin, että ruokaa aletaan taas arvostaa?

– Sota tai nälänhätä tämän muuttaa.

Näin MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on joutunut vastaamaan ehkä satoja kertoja, kun maataloustuottajat ovat purkaneet tuskaansa alansa heikosta arvostuksesta. 

– Kun uusia tarpeita on tullut, liittyen vaikkapa kännykän räpläykseen tai nouseviin asumiskustannuksiin tai mihin vain, niin ruoan hinta on ollut se, joka on joustanut alaspäin koko ajan.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ehkä herättänyt ymmärtämään ruokaturvan merkityksen, niin brutaalia kuin se onkin, Marttila pohtii.

Maatalous elää poikkeuksellisen kannattavuuskriisin keskellä. Kannattavuudesta huolehtiminen on osa huoltovarmuutta, Marttila muistuttaa. 

– Hitaasti ovat asiat edenneet. En tiedä, kumpi on suurempi syyllinen, elintarviketeollisuus vai kauppa.

– Krooninen kestämättömän heikon kannattavuuden tilanne on muuttunut akuutiksi talouskriisiksi. Syksystä saakka tilanne on ollut päällä, ja kustannuskriisi tulee kestämään pitkään.

Ennen Venäjän hyökkäystä oli odotuksia, että kesä korjaa ja tilanne normalisoituu syksyllä, MTK-pomo kertoo. 

Aiemmat odotukset selittävät sitä, miksi markkinoilla on tapahtunut kovin vähän. 

– Suomihan oli erikoinen saareke Euroopassa. Kun maatalouden kustannukset nousivat, tämä meni muualla aika hyvin läpi ketjussa niin, että ruoan hinta nousi, Marttila sanoo. 

– Vasta nyt on alkanut tapahtua. Ei ole poppakonsteja, maatalouden myyntihintojen pitää nousta, ja rahahan tulee ketjun alkupäästä eli kuluttajalta. Eli ruoan pitää maksaa enemmän.

Kuluttaja ei ehkä iloitse nousevasta ruoan hinnasta, mutta vaihtoehto on karumpi. 

– Tähän on ehkä nyt havahduttukin, että jos kustannusnousua ei saa vietyä kuluttajahintoihin, niin hukkahan tässä perii. Kotimainen ruoantuotanto on uhattuna, kyllä kauppakin on sen nyt viimeistään huomannut, Marttila arvioi. 

– Kauppa ei tietenkään ole hyväntekijä, siltä pitää vaatia enemmän.

Valtio ei pysty panostamaan loputtomiin. Kaupan on siksi kannettava vastuunsa maatalouden kannattavuudesta, Juha Marttila toteaa. (Kuva: Jari Laukkanen)

Marttila on toiminut Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n johtokunnan puheenjohtajana vuodesta 2009. Hän on suomalaisen maa- ja metsätalouden edunvalvonnan kasvot paitsi Suomessa myös maailmalla. 

Kauden aikana Brysselin päässä on pitänyt kulkea yhä enemmän erityisesti metsäasioiden takia. EU-vaikuttaminen ja toiminta sidosryhmien kanssa on muuttunut juuri metsäpuolella rajusti. 

Vielä Marinin hallituksen loppuajalle EU:sta on tulossa Marttilan mukaan suorastaan vaarallisia hankkeita suomalaisen metsäpolitiikan näkökulmasta. 

– Todennäköisesti juhannuksen alla saadaan esitys ennallistamislaista. Odotusarvo on, että tulee aika rajuja esityksiä komission puolelta.

Metsäpolitiikka on EU:ssa MTK:n puheenjohtajan mukaan hyvin lokeroitunutta, kun eri sektorit laskevat metsät kukin omiin tavoitteisiinsa, vaikkapa ilmasto-, ympäristö- ja vesisektoreilla kaikilla erikseen. 

– Liian usein EU:ssa lähdetään myös siitä, että on jokin eurooppalainen metsä, että sama lippalakki laitetaan joka päähän sopivaksi kaavamaisesti. Mutta eihän tällaista ole. Suomen metsät, Baijerin kuusikot, eroosiosta kärsivä Välimeren alue, kaikki ovat niin erilaisia.

EU pyrkii nyt sanelemaan metsänhoidon yksityiskohtia, toisin kuin aiemmin. 

– Tämä on tapahtunut kestävän rahoituksen taksonomian kautta. Näitä yrityksiä tulee vielä muutamia hallituskauden aikana, mutta linjan ja nollatoleranssin tulee pitää. EU voi asettaa tavoitteita, mutta miten ne toteutetaan, se on pidettävä meidän omissa käsissämme. Hoidamme kyllä leiviskämme, mutta meidän pitää päästä itse suunnittelemaan, miten, Marttila linjaa.

Marttilan viikot kuluvat Helsingissä ja viikonloput kotitilan töissä Simossa. 700 kilometrin matkaa ei päivittäin taitettaisikaan. Melko usein työ vie myös Brysselin pöytiin. (Kuva: Jari Laukkanen)

Maatalouden kannattavuuskriisi voi tulla todeksi vielä rajummin vuonna 2023.

– Vuoden 2022 tuotantopanoksista kuten lannoitteista suuri osa on ostettu jo viime syksynä, ja vaikka hinnat olivat jo silloin nousseet, eivät ne olleet tähtitieteellisiä kuten nyt. Jos tilanne vielä pahenee, ja lannoitteiden, rehujen, polttoaineen ja esimerkiksi teräksen korkea hintataso säilyy tai nousee, niin kuka pystyy ostamaan panoksia kesälle 2023?

– Nyt on syytä hyvissä ajoin varmistaa, että selvitään vuodesta 2023. Tietynlaisia kulmakiviä, joihin liittyy odotuksia, on muun muassa huoltovarmuusselonteko, joka hallituksen on tarkoitus antaa loppukesästä tai alkusyksystä, Marttila kertoo. 

Siinä olisi hänen mielestään hyvä paikka katsoa, millaisen riskin toimimaton ruokamarkkina aiheuttaa huoltovarmuudelle. 

Nopeitakin ratkaisuja Marttilan takataskussa on, mutta poppakonsteja tai taikaiskuja eivät ole nekään. Vaikuttavia ne kuitenkin olisivat. 

– Erittäin hyvin osuisi vaikeuksissa olevaan kohderyhmään, jos maa- ja metsätalouden talousrakennuksien kiinteistövero poistettaisiin. Se osuu investoineisiin tiloihin, jotka eivät ole saaneet vielä poistoja tehtyä verotuksessa.

– Tätä pidettäisiin myös erittäin oikeudenmukaisena. Toisin kuin taajamissa, niiden ulkopuolella pääosin toimiva maatalous ei saa kiinteistöverostaan vastinetta, kuten tienpitoa ja viemäröintiä, jota kunta on saattanut tarjota taajamien teollisuudelle.

Kehysriihestä tullut tukipaketti on Marttilan mielestä totta kai tervetullut, mutta ratkaistavat ongelmat ovat eritoten rakenteissa ja markkinoilla. 

– Pitää ymmärtää, ettei valtiollakaan ole kaikessa puristuksessa työkaluja rahan loihtimiseen.

– Energiaveron palautusten korotus on hyvä, nopea toimenpide, ja kiinteistöverossakin on saatu prosessi liikkeelle. Parasta nyt on kuitenkin antaa markkinoiden toimia lähiviikot ja sitä kautta lähikuukaudet. Siinäkin edetään.

Lainsäädäntötasolla katse on elintarvikemarkkinalaissa ja kilpailulainsäädännössä. Kilpailulakien muuttaminen vain on hallitusohjelmatason kysymys, joten sen kanssa pitää odottaa vuosi. 

Poliitikoiltakin on totta kai saatava lisähuomiota. Marttila kiittää kansanedustaja Esko Kivirannan (kesk.) joulukuista ehdotusta parlamentaarisesta maatalouskomiteasta. 

– Toivon että uusi ministeri Antti Kurvinen (kesk.) ottaisi tämän hoitaakseen. Tiedän, että oppositiokin on erittäin valmis mukaan tähän yhteistyöhön.

Tutkimusten mukaan suomalaisen ruoan arvostus on korkealla tänä päivänä.

Marttila on taustaltaan tutkija. Hän on tutkinut juuri ruokamarkkinoita, ja tohtoriksi hän väitteli aiheenaan keskittyneen teollisuuden ja kaupan vaikutukset ruokamarkkinoihin ja hyvinvointiin. 

EU-jäsenyyden myötä muuttui paitsi maatilojen, myös kaupan ja teollisuuden tilanne, hän kertoo. 

– Elintarviketeollisuus oli ennen EU-jäsenyyttä keskittynyttä, kauppa ei niinkään. Se oli teollisuuden vahvaa aikaa. Sen jälkeen teollisuuden neuvotteluvoima on tullut rajusti alaspäin kaupan suhteen. Kaupalla on vaihtoehto tuoda ulkomailta, teollisuus käyttää kotimaista tarjontaa. Se antaa valtavan neuvotteluvoiman kaupalle.

Maatiloilla taas näkymät olivat vakaita ennen unionia, mutta kasvun mahdollisuutta ei juuri ollut. Nyt tämäkin on paljolti toisin päin, Marttila kertoo. 

Strateginen suuri tavoite MTK:lla on, että kuluttajat saataisiin vaatimaan kotimaista. Se vahvistaisi myös teollisuuden neuvotteluvoimaa, ja kauppa tietäisi, että jos se ei tarjoa kotimaista, kuluttajat valitsevat kilpailijan. 

– Tutkimusten mukaan suomalaisen ruoan arvostus on korkealla tänä päivänä. Tämä kriisi mittaa sen, kantaako kuluttajien uskollisuus siihen, että pitäisi maksaa enemmän.

Nyt hyvissä ajoin pitäisi varmistaa, että tuottajat selviävät myös vuodesta 2023, MTK:n puheenjohtaja korostaa. (Kuva: Jari Laukkanen)

Edunvalvontajohtajan on toki itsekin oltava tuottaja. Marttilan oma tila löytyy Simosta. Viikot kuluvat Helsingissä ja välillä Brysselissä, viikonloput ja loma-ajat maatilan töissä. Maitotila vaihtoi emolehmätilaksi vuoden 2019 vaihteessa. 

– Stressaavampaa olisi, jos tila olisi Helsingistä 100 eikä 700 kilometrin päässä. Sitten pitäisi sahata sitä väliä päivittäin, nyt tällaisesta ei kannata edes haaveilla.

Helsingissä ollessaan Marttila keskittyy täysillä MTK:n töihin. Hän kertoo tulevansa toimeen vähällä unella, ja päivät venyvät joskus jopa 18 tuntiin. 

– Kai sitä jonkinlainen työnarkomaani pitää olla, hän naurahtaa. 

Haastattelu on julkaistu alun perin Suomenmaan aikakauslehdessä toukokuussa 2022. Lehden voit tilata täältä. Digilehden irtonumeron voit ostaa täältä.

Lue myös

Ahdistelukohun seuraus: Korkki kiinni tšekkipoliitikoilta

Tšekin puolustusministeri Jana Černochová on kieltänyt alkoholitarjoilun maan puolustusvoimien operoimilla lennoilla, kertoo Politico. Linjan...
8.6.2023 22:02

Varoitus: Euroopassa koittaa "haavoittuvuuden aika" – Putinin otollisin hetki testata Natoa

Britannian armeija on liian heikko kohdatakseen Venäjän joukot. Saarivaltio ei voi myöskään tukeutua...
8.6.2023 21:50

Kysely: Syöpädiagnoosi vaikuttaa muuhunkin kuin terveyteen – tämä on valtaosalle väistämätön seuraus

Työkyvyllä on suuri merkitys yksilön identiteetille ja syöpädiagnoosi vaikuttaa merkittävästi myös sairastuneiden toimeentuloon...
8.6.2023 21:31
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

edunvalvonta elintarvikeketju elintarviketuotanto euroopan unioni Juha Marttila kannattavuuskriisi kauppa kustannuskriisi Maa-ja metsätaloustuottajain Keskusliitto maatalouden kannattavuus maatalous maatalouspolitiikka maataloustuottajat metsäpolitiikka MTK ruoantuotanto teollisuus Ukrainan sodan talousvaikutukset

Kommentit (1)

  • Lukija24

    21.5.2022 12:39

    Sota tai jokin muu tuotantoa estävä tekijä luo markkinoille tilanteen jossa pula elintarvikkeista nostaa hinnat ylös yli normaalin inflaation.
    Nyt taas on pitkään ollut tilanne jossa globaaleilla markkinoilla on ylituotantoa jolloin hinnat laskevat alas.
    Elintarvikkeissa hintajoustot ylös ja alas ovat voimakkaita koska ylituotantoa ei voi varastoida määräänsä pitempään eikä alituotantoa voi hetkessä täyttää koska kyse on biologisesta prosessista.
    1. Kaupan hintojen nostaminen ei takaa sitä että elintarviketeollisuus lopettaa raaka-aineen tuonnin ulkomailta..
    2.Hinnan nostaminen ei auta edelleenkään niitä jotka eivät löydä sadolleen ostajaa. Sama ilmiö kuin Ay- liikkeen onnistuessa nostamaan palkkoja niin se ei auta työtöntä jonka työpanosta Ay-liike ei ole onnistunut myymään kyseisellä neuvottelemallaan hintaratkaisulla..

    3. Kuluttajahintojen nostaminen tuo lisää kauppaketjuja Suomeen ja oletettavasti myös ulkomaista tuotantoa joka edelleen syö suomalaisen tuotannon osuutta markkinoilla ja väistämättä kilpailu kuluttajista kiihtyy ja hinnat laskevat lopulta jopa nykyistä alemmas.

    4. Se minkä sota tekee eli pysäyttää globaalin elintarvikekaupan ja palauttaa jokaisen maan omavaraisuuspyrkimyksen pitäisi olla poliittisten kansainvälisten neuvottelujen lähtökohta.
    Vain niin toimien voidaan välttää miljoonien nälkäkuolemat kun maat velvoitetaan huolehtimaan omavaraisuudesta peruselintarvikkeiden kohdalla ja heille annetaan oikeus sisämarkkinoihin siltä osin.

    5.Globaali elintarvikehuolto on juuri nyt kriisissä koska sota Ukrainassa estää Afrikan ruokkimisen. Tähän tilanteeseen on tultu koska Afrikkaan on dumpattu ylijäämäviljaa ja tuhottu sen mahdollisuuksia selvitä siinä kilpailussa. Sama on tehty myös Suomelle jolloin tehoviljely Suomessa on käynyt kannattamattomaksi. Kylmät lyhyet yleensä märät kesät Suomessa tai pitkä kuuma ja kuiva kesä Afrikassa ovat molemmat häviäjiä globaalissa viljan tehotuotannossa.
    Molemmat kykenisivät kuitenkin omavaraisuuteen ellei niiden viljelijöiden taloutta tuhottaisi globaalilla hintatasolla.

    6.Erityisesti minua häiritsee se että tätä globaalia vapaakaupan juurisyytä ei nähdä tai ainakaan tunnusteta ruoan hintakeskustelussa vaan populistisesti syytetään kauppaa joka on luonnollisessa keskinäisessä kilpailuasemassa. Sinisilmäisyys vapaakaupan riskeistä elintarvikkeiden kohdalla tulee inhimillisesti aiheuttamaan ihmiskunnan suurimman nälänhädän ja nälkäkuolemat ja niihin liittyvät sodat ja muut levottomuudet.
    Ne voitaisiin estää jos YK ja WTO pääsisivät kansainväliseen sopimukseen siitä että valtioilla on oikeus ja velvollisuus säilyttää omavaraisuus vähintään 90% tasolla peruselintarvikkeissa.
    Matti Toivola Sievi

    Vastaa viestiin

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Ministeri Bahmutista: Nyt Ukraina hyökkää
Uutiset | 7.6.2023 14:58
Moskovan perinteinen liittolainen vuotaa aseita Ukrainalle – Presidentti: ”En ole typerys”
Uutiset | 7.6.2023 22:00
Ansiosidonnaisen mallista on päästy hallitusneuvotteluissa sopuun, paikallisesta sopimisesta neuvotellaan
Uutiset | 8.6.2023 9:25
Venäjä lähettää ”mustan aukon” Tyynellemerelle – salaperäisellä vedenalaisella nuuskitaan Kiinan ja USA:n puuhia
Uutiset | 5.6.2023 21:15
Varoitus: Euroopassa koittaa ”haavoittuvuuden aika” – Putinin otollisin hetki testata Natoa
Uutiset | 8.6.2023 21:50
Ukraina: Suuria määriä moottoriöljyä on levinnyt Dneprjokeen
Uutiset | 6.6.2023 16:47
Saarikko ja Lohi tyrmäävät Anni Sinnemäen väitteet – ”Vihreiden harmi purkautuu tällä tavalla”
Uutiset | 8.6.2023 14:53
Kehitysavun leikkaaminen kiristää tunnelmaa Säätytalolla – Suomi on itsekin entinen avun saaja
Uutiset | 7.6.2023 21:00
Painava varoitus Ukrainan naapurista: Kremlin propaganda lyömässä läpi – ”Näen yhteiskunnan pirstoutuvan”
Uutiset | 6.6.2023 22:00
Naton ex-pääsihteeriltä varoitus rivien rakoilusta – Jäsenmaiden joukkoja Ukrainaan?
Uutiset | 8.6.2023 9:01
Ministeri Bahmutista: Nyt Ukraina hyökkää
Uutiset | 7.6.2023 14:58
CNN:n paljastus: Agenttiverkosto piinaa Kremliä – Iskee ukrainalaislennokeilla
Uutiset | 5.6.2023 15:15
Venäjä lähettää ”mustan aukon” Tyynellemerelle – salaperäisellä vedenalaisella nuuskitaan Kiinan ja USA:n puuhia
Uutiset | 5.6.2023 21:15
Asiantuntija: Venäjän väitteet Ukrainan suuren vastahyökkäyksen torjumisesta eivät pidä paikkaansa
Uutiset | 5.6.2023 16:33
Venäjä: Ukraina tulittaa tauotta rajan yli – Ukrainan mukaan Venäjän ohjuksista pudonneet romut tappaneet kolme ihmistä
Uutiset | 1.6.2023 11:02
Onko ensi talvena taas edessä raju sähkökriisi? – Näin vastaa energiapomo
Uutiset | 31.5.2023 14:45
Ukraina: Suuria määriä moottoriöljyä on levinnyt Dneprjokeen
Uutiset | 6.6.2023 16:47
PLL: Tämä sisäelin on monille outo ja tuntematon, vaikka se on yksi tärkeimmistä
Uutiset | 4.6.2023 21:30
80 vuotta sitten Tampereen Pyynikillä pidettiin kiusallinen juhla, johon Mannerheim jätti osallistumatta
Uutiset | 1.6.2023 14:32
Painava varoitus Ukrainan naapurista: Kremlin propaganda lyömässä läpi – ”Näen yhteiskunnan pirstoutuvan”
Uutiset | 6.6.2023 22:00
USA:n ex-kenraalilta synkkä varoitus jättiläisten sodasta – ”Tältä näyttää epäonnistunut pelote”
Uutiset | 24.5.2023 22:15
Tätä tärkeätä kivennäisainetta kannattaa syödä – ehkäisee aivojen kutistumista
Uutiset | 17.5.2023 21:50
Ylistetyt turkkilaislennokit katosivat Ukrainan rintamalta – Insider: Tässä syy
Uutiset | 30.5.2023 22:15
CNN:n paljastus: Agenttiverkosto piinaa Kremliä – Iskee ukrainalaislennokeilla
Uutiset | 5.6.2023 15:15
Onko ensi talvena taas edessä raju sähkökriisi? – Näin vastaa energiapomo
Uutiset | 31.5.2023 14:45
Ministeri Bahmutista: Nyt Ukraina hyökkää
Uutiset | 7.6.2023 14:58
Venäjä lähettää ”mustan aukon” Tyynellemerelle – salaperäisellä vedenalaisella nuuskitaan Kiinan ja USA:n puuhia
Uutiset | 5.6.2023 21:15
Asiantuntija tyrmää Prigožin-huhut MTV:llä – ”Ei sotapäällikkö”
Uutiset | 1.6.2023 7:55
Asiantuntija: Venäjän väitteet Ukrainan suuren vastahyökkäyksen torjumisesta eivät pidä paikkaansa
Uutiset | 5.6.2023 16:33
Skandaali Venäjällä: Ohjusekspertti syytettynä vehkeilystä Kiinan kanssa
Uutiset | 24.5.2023 15:40

Uusimmat

Ahdistelukohun seuraus: Korkki kiinni tšekkipoliitikoilta
Uutiset | 8.6.2023 22:02
Varoitus: Euroopassa koittaa ”haavoittuvuuden aika” – Putinin otollisin hetki testata Natoa
Uutiset | 8.6.2023 21:50
Kysely: Syöpädiagnoosi vaikuttaa muuhunkin kuin terveyteen – tämä on valtaosalle väistämätön seuraus
Uutiset | 8.6.2023 21:31
”Väki vähenee, mutta pidot paranee” – asioita valmistuu Säätytalossa, vakuuttaa Orpo
Uutiset | 8.6.2023 17:40
Maavoimat kehittää taistelijan tulivoimaa ja pimeätoimintakykyä
Uutiset | 8.6.2023 16:44
Karkuuttaako tuleva hallitus lopullisesti ”nollapilkkuseiskan”? – kehitysaputavoitteeseen on soudettu ja huovattu jo 53 vuotta
Uutiset | 8.6.2023 16:38
Yksityisen sosiaalipalvelualan työriitaan löytyi sopu – neuvottelutulos liittojen hyväksyttäväksi
Uutiset | 8.6.2023 16:14
Vihreiden puheenjohtajavaalien äänestys ohi – vajaa kaksi kolmasosaa käytti äänioikeuttaan
Uutiset | 8.6.2023 15:40
HS: Olli Rehnin presidentti­kampanjaa varten perustettu tuki­yhdistys
Uutiset | 8.6.2023 15:17
Saarikko ja Lohi tyrmäävät Anni Sinnemäen väitteet – ”Vihreiden harmi purkautuu tällä tavalla”
Uutiset | 8.6.2023 14:53
Näytä lisää
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Pääkirjoitukset

Perussuomalaisten ehdokkaat eivät rahaa tarvinneet läpimenoon
Pääkirjoitus | 7.6.2023 21:00
Suomen ei tarvitse hävetä omaa lähihistoriaansa
Pääkirjoitus | 5.6.2023 21:00
Sähkömarkkinoilla on luvassa levollisempia aikoja
Pääkirjoitus | 2.6.2023 21:00

Toimitus suosittelee

Kehitysavun leikkaaminen kiristää tunnelmaa Säätytalolla – Suomi on itsekin entinen avun saaja
Uutiset | 7.6.2023 21:00
”Monet harrastavat käsitöitä, kielten opiskelu on minun juttuni” – Kansalaisopistot sivistävät myös ikäihmisiä
Uutiset | 3.6.2023 10:00
Lintilä megaluokan vetysuunnitelmista: Nämä ratkaisivat jenkkien päätöksen
Uutiset | 2.6.2023 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Ahdistelukohun seuraus: Korkki kiinni tšekkipoliitikoilta
Uutiset | 8.6.2023 22:02
Varoitus: Euroopassa koittaa ”haavoittuvuuden aika” – Putinin otollisin hetki testata Natoa
Uutiset | 8.6.2023 21:50
Kysely: Syöpädiagnoosi vaikuttaa muuhunkin kuin terveyteen – tämä on valtaosalle väistämätön seuraus
Uutiset | 8.6.2023 21:31
Ministeri Bahmutista: Nyt Ukraina hyökkää
Uutiset | 7.6.2023 14:58
CNN:n paljastus: Agenttiverkosto piinaa Kremliä – Iskee ukrainalaislennokeilla
Uutiset | 5.6.2023 15:15
Venäjä lähettää ”mustan aukon” Tyynellemerelle – salaperäisellä vedenalaisella nuuskitaan Kiinan ja USA:n puuhia
Uutiset | 5.6.2023 21:15

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskusta poissa estradilta
Mielipide | 8.6.2023 10:09
Alkuaine fosforin voi myös pelastaa
Mielipide | 8.6.2023 9:46
Ulkopoliittista keskustelua on vihdoinkin ryhdyttävä käymään
Mielipide | 6.6.2023 13:12
Minkälaiset lapsuuden muistot kantavat tämän päivän lasta?
Mielipide | 5.6.2023 10:27
THL:n pääjohtajan koulutusvaatimuksen alentaminen on sekä asiallinen että hallinnollinen virhe
Mielipide | 1.6.2023 14:02
Venäjän toimiin pitää vastata ja sulkea Maarianhaminan konsulaatti
Mielipide | 1.6.2023 9:21
Hauhon terveyskeskuksen turvaaminen
Mielipide | 1.6.2023 17:55
Ulkopoliittista keskustelua on vihdoinkin ryhdyttävä käymään
Mielipide | 6.6.2023 13:12

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Pirkanmaan Vesaiset ilahduttivat Käärijä-faneja kasvo- ja kynsimaalauksilla – ”päivän hitti oli Käärijä-kynsilakkaus”
Keskusta | 5.6.2023 13:45
Helsingin Keskusta lanseeraa uudenlaisen vaikuttajahautomon – ”Toritapahtumapuolue” alkaa panostaa henkilöbrändeihin ja digiviestintään
Uutiset | 4.6.2023 10:00
Keskustan Kemppi: Lapsilisän kehittäminen ei saa tarkoittaa leikkaamista, päinvastoin
Uutiset | 2.6.2023 15:23
Muistokirjoitus: Heta Tuominen oli peloton tasa-arvon esitaistelija
Uutiset | 2.6.2023 12:00
Helsingin Keskusta lanseeraa uudenlaisen vaikuttajahautomon – ”Toritapahtumapuolue” alkaa panostaa henkilöbrändeihin ja digiviestintään
Uutiset | 4.6.2023 10:00
Pirkanmaan Vesaiset ilahduttivat Käärijä-faneja kasvo- ja kynsimaalauksilla – ”päivän hitti oli Käärijä-kynsilakkaus”
Keskusta | 5.6.2023 13:45
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Tilaa Suomenmaa Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Rekisteriseloste
Evästeasetukset


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste

Käytämme evästeitä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä. Voit hyväksyä evästeiden käytön painamalla “Hyväksy kaikki” tai muuttaa asetuksiasi. Suomenmaa.fi käyttää seuraavia evästeitä:

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä.
Hyväksymällä evästeet autat meitä kehittämään palveluitamme ja sivustoamme. Emme käytä evästeitä markkinointiin. Voit muuttaa evästeasetuksiasi milloin tahansa sivun alalaidasta löytyvästä “Evästeasetukset”-painikkeesta.
Evästeasetukset
Suomenmaa.fi

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida evästeasetuksiasi alta.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Evästeet

  • moove_gdpr_popup (käytetään evästeasetusten tallentamiseen, kesto 365 päivää)
Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä. Osa evästeistä tallennetaan käyttäjän päätelaitteelle pidemmäksi aikaa, ja ne ovat käytettävissä, kun käyttäjä palaa sivustolle takaisin. Istuntoon liittyvät evästeet poistuvat, kun käyttäjä sulkee selaimen.

Evästeet

  • _ga (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto kaksi vuotta)
  • _gid (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto 24 h)
  • _pk_id (Tilastointi, käyttäjän yksilöinti (Matomo Cloud), kesto 13kk)
  • _pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr  (Tilastointi, vierailuun liittyvien tietojen tallennus (Matomo Cloud), kesto 30min)
  • _pk_ref (Tilastointi, saapumis-/lähdetiedon muistaminen (Matomo Cloud), kesto 6kk)
  • matomo_sessid (Väärinkäytösten estäminen, CSRF-turvaominaisuus (Matomo Cloud), poistetaan kun selain suljetaan.)
  • mtm_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)
  • mtm_cookie_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)