Eduskuntapaikan menetys ei yllättänyt Olavi Ala-Nissilää: "Iloitsen siitä, että olen saanut olla kaksi kertaa mukana nostamassa Suomea suosta"

Keskusta

Kun kevään eduskuntavaalit lähestyivät, loimaalainen Olavi Ala-Nissilä tiesi jo etukäteen tilanteensa neljän vaalipiirin kulmauksessa vaikeaksi.

– Viime kerralla lähdin eläkeikäisenä ehdolle 12 vuoden tauon jälkeen. Saimme lisäpaikan ja nyt oli nähtävissä, että se menetetään.

Valtakirjan uusimatta jääminen ei siten ollut yllätys.

– En oikeastaan ollut pettynytkään. Aloitin aikanaan Paavo Väyrysen valitsijamiehenä ja olen sen jälkeen tullut valituksi eduskuntaan viisi kertaa, hän toteaa rauhallisesti.

Alunperinkin konkari lähti ehdolle talkoohengessä.

– Eduskunnasta ei muuten pudota, mutta aina ei tulla valituksi uudestaan, hän huomauttaa.

Ala-Nissilä vaikutti eduskunnassa yhtäjaksoisesti vuosina 1991–2006.

Sen jälkeen hän toimi kuusivuotiskauden Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenenä ja siellä muun muassa tuomioistuimen ykkösjaoston puheenjohtajana.

Vuoden 2015 vaaleissa varsinaissuomalaiset nostivat miehen vielä kerran eduskuntaan.

– Sain hyvän tuloksen. Olin tyytyväinen, että tuli vielä lähdettyä mukaan.

Nyt valtakunnan politiikka saa kuitenkin jäädä eikä Ala-Nissilä enää havittelee eduskuntavaaleihin.

– On aika tehdä tilaa nuoremmille.

Ala-Nissilän mittariin tuli juuri 70 vuotta täyteen, mutta eläkeläisvaariksi hän ei aio ryhtyä.

Koko uransa ajan hän on toiminut muun ohella ammattitilintarkastajana.  KHT-tutkinnosta hän luopui kolme vuotta sitten, mutta haki sen nyt uudestaan.

Ala-Nissilä on osa-aikainen Senior Advisor ja tilintarkastaja BDO Oy:ssä.

Haastattelun aikaan Ala-Nissilä oli juuri lähdössä Pariisiin, sillä hän toimii myös Euroopan lentopalloliiton sisäisenä tarkastajana.

Pitkäaikaisen poliitikon kynästä on lähtenyt myös useita tietokirjoja.

– Paras kirja on vielä tekemättä, hän sanoo arvoituksellisesti.

Ala-Nissilä aikoo jatkossakin seurata politiikkaa tarkalla silmällä.

Talouspoliittisen työryhmän puheenjohtajana kahteen otteeseen toiminut mies on tyytyväinen siihen, että oli mukana jo, kun Ahon hallitus nosti Suomea suosta ja nyt toisen kerran Sipilän hallituksen aikana.

– Tuloksia saimme aikaan, hän sanoo.

Maan taloustilanne mietityttää edelleen. Viime kaudella tehtiin iso työ Suomen kuntoon saamisesta, nyt taas suhdanteet näyttävät heikommilta. Työllisyyden parantaminen tulee olemaan haasteellista.

– Kuntatalous huolestuttaa erityisesti. Siellä on hieman yllättävästikin ajauduttu Helsinkiä lukuunottamatta isoihin ongelmiin. Siihen pitäisi kiinnittää nyt huomiota.

Samoin aluekehitystä tulee Ala-Nissilän mukaan edistää. Suomen pitää hänen mukaansa olla pääkaupunkiseudun ja maakuntien verkosto. Myös maakunnan, seutukaupunkien ja seutujen välille tarvitaan hyvää yhteistyötä.

– Keskittyminen pääkaupunkiseudulle on isompaa, kuin ymmärretään. Tämä vaikuttaa alueisiin uudella tavalla, hän huomauttaa.

Keskustaliikkeen tulevaisuudessa konkari näkee haasteita mutta myös mahdollisuuksia. Hän katsoo  esimerkiksi eurovaalimenestyksen osoittaneen, että tilaa oikeistolaisen kovan retoriikkapolitiikan ja vihervasemmiston välillä on.

– Olen iloinen, että Katri Kulmuni valittiin puheenjohtajaksi tässä vaikeassa tilanteessa. Hänellä on hyvä ote, Ala-Nissilä kehuu.

   

Suomenmaan juttusarjassa käydään läpi eduskunnasta vuonna 2019 pudonneiden keskustan entisten kansanedustajien kuulumisia.