Brittiarvio: Sota paljasti venäläisen sotakaluston puutteet – Nyt moni asiakas katuu kauppojaan

Ukrainan sota

Britannian sotatarviketeollisuus voi hyötyä merkittävästi siitä, että Venäjän armeijan käyttämien aseiden suorituskyky on Ukrainan sodassa ollut odotuksia heikompi, katsoo puolustusministeriön neuvonantaja Rob Johnson.

Johnson sanoo The Times -lehdelle, että venäläisjoukkojen epäonnistumiset pakottavat monen valtion arvioimaan uudelleen puolustustarvikkeisiin liittyviä sopimuksiaan.

Britanniassa uskotaan, että maan aseteollisuudelle voi avautua merkittäviä markkinoita etenkin sellaisissa maissa, joissa on tähän asti luotettu neuvostoaikaisiin ratkaisuihin.

– Afrikassa ja Lähi-idässä on monia maita, jotka ovat käyttäneet neuvostoaikaisia sotatarvikkeita vuosikymmenten ajan. Näissä maissa pohditaan nyt varmasti sitä, että aseet ovat kyllä halpoja – mutta myös niin haavoittuvaisia.

Johnson nostaa esille esimerkiksi Intian, jonka viranomaiset seuraavat tarkalla silmällä venäläisjoukkojen kasautuvia tappioita.

– Epäilemättä he kysyvät itseltään, haluaako Intia oikeasti aseistaa armeijansa venäläisillä aseilla?

Neuvonantajan mukaan olisi ”fantastista”, jos Intia ryhtyisi hankkimaan brittiläisiä asetarvikkeita.

– Intia on suuri maa ja se haluaa puolustaa itseään. Lisäksi me haluamme taivutella heidät lopettamaan venäläisen aseistuksen hankkimisen.

Johnson uskoo, että seuraavien parin kuukauden aikana venäläisille valmistajille koituu suuria vaikeuksia saada kaikkia tarvitsemiaan komponentteja esimerkiksi panssariajoneuvojen kokoamista varten.

Venäjän asevalmistajat voivat yrittää ostaa kipeästi tarvitsemiaan osia muista maista, mutta Britannia aikoo käyttää diplomaattisia keinoja kauppojen estämiseksi, Johnson kertoo.

Johnsonin mukaan Venäjä on jo sodan tässä vaiheessa joutunut käyttämään rannikkopuolustusohjuksia maalla sijaitsevien rakennusten pommittamiseen.

Lisäksi Venäjän kerrotaan hidastaneen ammustensa käyttötahtia, jotta sen varastot eivät tyhjenisi liikaa.