Zelenskyi muisteli voittoa natseista ja sovelsi sen sotaan Venäjää vastaan: "Me voitimme silloin ja me voitamme nyt"

Ukrainan sota

Myös Ukrainassa vietettiin maanantaina sodan keskellä voitonpäivää ja muisteltiin toisessa maailmansodassa saavutettua voittoa, mutta varsin eri tunnelmissa kuin naapurimaa Venäjällä.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuutti puheessaan, ettei Ukraina anna Venäjän omia voittoa natsi-Saksasta omiin tarkoituksiinsa.

–  Tänään vietämme voitonpäivää. Olemme ylpeitä esi-isistämme, jotka yhdessä muiden kansakuntien kanssa Hitlerin vastaisessa liittoumassa löivät natsismin. Emme anna kenenkään omia tätä voittoa, Zelenskyi sanoi maanantaina.

Zelenskyi luetteli myös ukrainalaisia kaupunkeja, jotka ovat nyt venäläisten hallussa. Hän muistutti, että ukrainalaiset häätivät aikoinaan natsit näistä kaupungeista.

–  Näiden kaupunkien nimet inspiroivat meitä tänään. Ne vahvistavat uskoamme siihen, että tulemme ajamaan miehittäjät mailtamme. Me voitimme silloin ja me voitamme nyt.

Zelenskyi osallistui myös videoyhteyden välityksellä Odessassa vierailleen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin ja Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin tapaamiseen. Hän kiitti Micheliä siitä, että tämä oli tullut käymään Ukrainassa voitonpäivänä.

–  Olen hyvin tyytyväinen siihen, että EU tukee korkeimmalla tasolla Ukrainaa aikana, jolloin natsismin ilmentymiä on ikävä kyllä olemassa ja niitä elvytetään, Zelenskyi lausui.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi maanantaina, että komissio vastaa Ukrainan jäsenhakemukseen ensi kuussa. Komission päätöksen jälkeen Ukrainan mahdollinen jäsenyys voi edetä jäsenmaiden käsittelyyn.

Michelin yllätysvierailu Odessaan sai dramaattisen käänteen, kun hän joutui keskeyttämään tapaamisensa Shmyhalin kanssa ja hakeutumaan suojaan Venäjän ohjusiskulta.

Venäjä ei ole yrittänyt sodan aikana tehdä maihinnousua Mustanmeren rannalla sijaitsevaan Odessaan, mutta se on moukaroinut kaupunkia ohjuksilla ja estänyt sen sataman toiminnan.

Odessan satamaan tutustunut Michel totesi Venäjän toteuttaman sulun vaarantavan maailman ruokahuollon. Ukraina oli ennen sotaa tärkeä viljan viejä, ja merkittävä osa tästä kulki Odessan sataman kautta.

Britannian sotilastiedustelu kertoi päivittäisraportissaan Twitterissä, että Venäjän asevoimat joutuu käyttämään Ukrainassa vanhentunutta kalustoa, joka ei ole luotettavaa.

Venäjän täsmäaseiden varastot ovat myös ehtymässä, koska sota on kestänyt paljon pitempään kuin Venäjä odotti. Venäjä ei kykene tekemään suuressa määrin täsmäiskuja, vaan pommittaa Ukrainaa summittaisesti piittaamatta juurikaan siviiliuhreista.

Zelenskyi kertoi sunnuntai-iltana, että lauantaina 60 ihmistä kuoli ukrainalaiskoulun pommituksessa Bilohorivkan kylässä Itä-Ukrainassa.